İş etiği ve çalışma yaşamında etik dışı davranışlar
Business ethics and unethical behaviour at a workplace
  1. Tez No: 333319
  2. Yazar: AYŞEGÜL ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş etiği, çalışma yaşamında etik dışı davranışlar, Business ethics, unethical behavior at a workplace
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
İş etiği ve çalışma yaşamında etik dışı davranışlara yönelik araştırmalar ve buna verilen önem her geçen gün artmaktadır. Organizasyonlardaki rekabet ortamı da bu duruma olanak sağlamaktadır. Organizasyonların çalışma yaşamına sıkı bir şekilde tutunması, etkinliğini ve verimliliğini sürekli artırabilmesi, iş etiği kural ve yaklaşımlarına uygun hareket etmesi ile daha mümkün olmaktadır.Bu çalışmada; iş etiği ve çalışma yaşamında etik dışı davranışlara yönelik literatür taraması ve İstanbul, Yalova, İzmir, Balıkesir, Denizli, Antalya'dan çeşitli sektörlerde çalışan 223 kişiye üç ölçek, iki algılama ve altı demografik sorudan oluşan bir soru formu uygulaması yapılmıştır. Bu anketle çalışanların işyerlerinde mobbing (psikolojik taciz), cinsel taciz ve ayrımcılık gibi etik dışı davranışlara maruz kalıp kalmadıkları, rüşvet ve vergi kaçırma gibi yolsuzluk türlerine karşı algıları incelenmiştir. Araştırmanın sonucu, çalışanların etik dışı davranışlardan bazılarına az da olsa maruz kaldığını, rüşvet ve vergi kaçırma ile ilgili algılarının birbirinden anlamlı bir şekilde farklı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Researches on business ethics and unethical behaviour at a workplace and the significance attributed to such researches are increasing day by day. Competitive environment in an organization is one of the reasons of these researches. It can be more possible for organizations to cling tightly to the business and increase their activity and productivity without any interruption as long as they behave according to the ethics rules and approaches of business.In this study, a comprehensive literature review has been performed in line with the business ethics and unethical behaviour at a workplace. And also a questionnaire has been applied including three scales and two perceiving and six demographic questions. 223 people working in different places such as İstanbul, Yalova, İzmir, Balıkesir, Denizli and Antalya participated in this survey. The purpose of the questionnaire is to determine whether or not the workers are exposed to unethical behaviour such as mobbing, sexual harassment and discrimination. Workers? perceptions of corruption types such as bribery and tax evasion have also been examined. The questionnaire proves that some workers are subjected to some unethical behaviour and their perceptions of bribery and tax evasion are meaningfully different from one another.