Mezopotamya silindir mühürlerindeki kutsal ağaç motifleri
The motifs of the sacred tree in Mesopotamian cylinder seals
  1. Tez No: 349152
  2. Yazar: AYÇA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN NEJAT BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Silindir Mühür, Kutsal Ağaç, Cylinder Seal, Sacred Tree
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Silindir mühürler çerçevesinde kutsal ağaç motifini ele alan bu çalışma, toplumsal etkileşimlerle farklı kültürlere yayılmış bir motifin, kültürel açıdan uğradığı değişimleri incelemektedir. Bu bağlamda M.Ö. IV. binyıldan M.Ö. VI. yüzyıla kadar Mezopotamya?daki silindir mühürlerde kutsal ağaç motifleri çalışılmıştır. Ayrıca Mezopotamya?nın yakın çevresindeki bölgelerden ele geçen silindir mühürlerdeki kutsal ağaç motifleri de ele alınmıştır. Motifin yer aldığı sahneler kültürel açıdan sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study dealing with the sacred tree motif within the framework of cylinder seals, examines the changes of a motif which spread across different cultures by social influences. In this context studied the sacred tree motif from IVth. Millenium B.C. till VIth. century B.C. cylinder seals from Mesopotamia. In addition the sacred tree motifs of the cylinder seals which unearthed from the periphery of Mesopotamia are also discussed. The scenes including the motif are classified in cultural.