Çağdaş Türk resminde disiplinlerarası yaklaşım bağlamda özgünbaskı ve resim
Printmaking and painting in modern Turkish painting art with regards to interdisciplinary approach
- Tez No: 349157
- Danışmanlar: DOÇ. ŞEMSETTİN EDEER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk Resmi, Özgün baskıresim, Disiplinlerarası, Turkish Painting Art, Printmaking, Interdisciplinary
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma ``Çağdaş Türk Resminde Disiplinlerarası Bağlamda Özgünbaskı ve Resim?? konusunu içermektedir. Araştırmada resim ve özgün baskıresmin Çağdaş Türk sanatı içindeki yeri ve gözlemlenen disiplinlerarası etkileşimleri amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda resim ve özgün baskıresimde disiplinlerarası yaklaşımla örnekler veren sanatçıların resim ve özgün baskıresim arasındaki disiplinlerarası etkileşim ile ilgili görüşleri, Türk sanatı içerisinde özgün baskıresmin yeri ve önemi ile ilgili görüşleri ve disiplinlerarası yaklaşımda resim ve özgün baskıresim örnekleri ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir.Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemlerinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmış, içerik analizi ile çözümlenmiştir.Araştırmanın çalışma gurubunu, Türkiye?de hem resim hem de özgün baskıresim çalışmaları uygulayan sanatçılardan Basri Erdem, Devrim Erbil, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Hayati Misman, Hasan Pekmezci, Süleyman Saim Tekcan oluşturmaktadır.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, resim ve özgün baskıresmin teknik olarak farklı, değer ölçütleri açısından benzer olduğu ve sanatsal üretimlerde disiplinlerarası yaklaşımla, resim ve özgün baskıresim arasındaki etkileşimin, görsellik, teknik, estetik gibi birçok açıdan ortak çalışmaya imkan tanıdığı sonucuna varılmıştır. Bu etkileşimin zengin ifade olanakları ve sağladığı artı değerler halen günümüz sanatçıları tarafından kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with ?Printmaking and Painting in Modern Turkish Painting Art with regards to Interdisciplinary Approach?. The aim of the study is to explore the place of painting and printmaking in Turkish Modern Art and the interdisciplinary interactions observed in the field. To achieve the purposes of the study, the opinions of the artists who have provided works of art in painting and printmaking by using interdisciplinary approach regarding the following issues are provided in the study: the interdisciplinary interaction between painting and printmaking; the place and importance of printmaking in Turkish Art; the sample works of art created by using interdisciplinary approach. The design of the study is based on survey model and qualitative research methods. The data was collected through semi-structured interviews and analyzed through content analysis method. The participants of the study are the following artists who produce works of art both in painting and printmaking in Turkey: Basri Erdem, Devrim Erbil, Ergin İnan, Fevzi Karakoç, Hayati Misman, Hasan Pekmezci, and Süleyman Saim Tekcan According to the results of the study, it is concluded that painting and printmaking are different in technical terms but similar in terms of valuation criteria. In addition, the interdisciplinary approach applied in the creation of art and interaction between painting and printmaking are found to provide the artists with opportunities to work collaboratively in terms of visual elements, techniques used and aesthetics. The richness of expression methods and other added values are still being exploited by today?s artists to a great extent.