İş sağlığı ve güvenliği politikası ile iş tatmini arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesindeki işletmelere yönelik araştırma
Occupational health and safety policy and determination of the relationship between job satisfaction: Ankara Sincan for Industrial Enterprises in research
  1. Tez No: 349158
  2. Yazar: MURAT TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, İş tatmini, Occupational health and safety, job satisfaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın literatür kısmında, işletme kavramı, iş sağlığı ve güvenliğinin gelişimi, iş tatmini kavramı ve tatminsizliğin sonuçları incelenmiştir. Araştırmamızda iş görenlerin, iş sağlığı ve güvenliğinin kurumsal alt yapısı ve bunlardan beklenilen hizmetler, işyerinde kullanılan kişisel koruyucular, verilen eğitimler, iş kazalarının nedenleri ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorumlulukları yönünden bilgi düzeyleri ve tutumları değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda görüştüğümüz, iş görenlerin, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi düzeylerinin yeterli olduğu ve bu nedenle doğru tutum ve beklentiler içerisinde oldukları tespit edilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği politikalarının iş görenler tarafından daha kolay benimsenmesini ve daha hızlı ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacaktır. İş görenlerin, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilgi düzeylerinin onların davranışlarını şekillendirdiği düşüncesinden hareketle, iş görenlerin, bilgi düzeylerini arttıracak eğitimler verilmesi de oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
In the literature section of this, the concept of job satisfaction and dissatisfaction results were examined, business concept, occupational health and the development of job security.We searched the knowledge levels and attitude ways of employees related with institutionalize structure of health&safety and services expected from them, personel protectors which are used in work place, educations about health&safety, rights and reasons of work accidents, duties of employees reletad with occupational health&safety and work law. As a result of this study, it has been determined that the employees had an enough knowledge about occupational health&safety. So they are usually in right attitudes and expectations. Exactly like this, a policy can be applied by the employees dynamicly. Also, the training programs is one of the important factors to make conscious employees of health&safety.