Muhasebe meslek mensuplarının Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarına bakış açılarının değerlendirilmesine ilişkin ampirik bir çalışma: Niğde örneği
An emprical study towards assessing accountancy professionals' opinions on the Turkish Accounting and Financial Reporting standards: The case of Niğde
  1. Tez No: 349193
  2. Yazar: SERPİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK BENGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standardı, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standardı, Muhasebe Meslek Mensubu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Türkiye?de muhasebeye yön veren kanun ve mevzuatların farklı uygulamalar doğurması muhasebe meslek mensuplarının sıkıntı yaşamasına neden olmaktadır. Bu farklı uygulamalara son vermek amacı ile hazırlanmış olan Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının uygulamaya konmasında yaşanan sorunlar örneğin; bu standartlardan bazıların sadece çeviri bazında kalması, standardın anlaşılmasını ve uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Meslek mensuplarının standartlarla ilgili yeterli bilgi düzeyine ve alt yapıya sahip olmamaları diğer bir sorundur. Araştırmanın amacı doğrultusunda meslek mensupların öğrenim düzeylerinin, yaşlarının, mesleki deneyimlerinin ve cinsiyetlerinin dikkate alınarak bu standartlara dair görüş, ilgi ve bakış açılarının ortaya konulması, bu yolla standartları asıl uygulaması beklenilen kesim olan meslek mensuplarının standartlarla ilgili beklentilerinin değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Niğde ilinde bulunan muhasebe meslek mensuplarının Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları adıyla yayımlanan standartlara dair bakış açılarının ampirik olarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda üç bölüm olarak yapılandırılan çalışmanın ilk bölümünde, Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının oluşumu; ikinci bölümünde, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları?nın oluşumu; üçüncü bölümünde ise Niğde ilinde faaliyet gösteren ve Niğde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odasına kayıtlı olarak çalışan muhasebe meslek mensuplarına yönelik ampirik uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Different applications of the regulations and rules related with accounting that influence the accounting system cause several problems to Professional Accountants in Turkey. In order to stop these different applications, Accounting and Financial Reporting Standards in Turkey was prepared, but there are still some problems such as some parts of the document are only translation and therefore understanding and application of them are difficult. Moreover, occupational groups have not got enough information and background about these standards. In accordance with the aim of the study, it is important to determine and evaluate educational level, working experience and marial statuse of occupational groups and try to understand these groups perspective to Accounting and Financial reporting Standards in Turkey as they are real applicator. In this study, it was aimed to determine general approach of Professional Acountants in Nigde to the Accounting and Financial Reporting Standards in Turkey. In this aspect, this study was planned in three parts. In the firts two parts, generation of the International Accounting and Financial Reporting Standards and constitution of the Accounting and Financial reporting Standards in Turkey was evaluated respectively. In the final part, empirical studies were conducted on Professional Accountants who are member of the certified public accountants association.