Muhasebe meslek mensuplarının Türkiye muhasebe standartları ve Türkiye finansal raporlama standartları algısına ilişkin çalışma: Sivas ili örneği
Accounting standards and accounting professionals of Turkey Turkey financial reporting standards relating to the perception study: The case of Sivas
  1. Tez No: 538332
  2. Yazar: BUSE DAĞ FİŞNE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standardı, Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standardı, Muhasebe Meslek Mensubu, International Accounting and Financial Reporting Standard, Turkey Accounting and Financial Reporting Standards, the Professional Accountants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Çalışma kapsamında muhasebe meslek mensuplarının Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) Türkiye muhasebe Standartları ile ilgili bilgi düzeylerinin ölçüldüğü makaleler ve konu ile ilgili olarak hazırlanmış lisansüstü tezler incelenmiş olup muhasebe meslek mensuplarının muhasebe standartlarıyla ilgili beklentileri ve bilgi düzeylerin ölçülmesi ile ilgili olarak farklı illerde yapılmış çalışmaların tümünde en önemli ortak sorunun muhasebe meslek mensuplarının standartlarla ilgili bilgi ve sistematik eğitim eksikliği olduğu sonucuna varıldığı görülmüştür. Çalışmalarda yasal düzenlemeler ile zorunlu hale getirilen muhasebe standartlarının uygulamada fazla karşılık bulamadığı muhasebe meslek mensupları açısından fazladan iş yükü olarak algılandığı sonucuna varılmıştır. Muhasebe Meslek Mensupları TFRS'yi uygulamada çeşitli sıkıntılar yaşadıkları, kimi standartların sadece çeviri bazında kalması ve TFRS hakkında gerekli eğitim eksikliklerinden kaynaklanan problemlerden dolayı bu çalışmanın konusu olan Muhasebe Meslek Mensuplarının TMS/TFRS algısına ilişkin bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın amacı Sivas ilinde çalışan muhasebe meslek mensuplarının öğrenim düzeyleri, yaşları, cinsiyetleri ve tecrübe düzeyleri de dikkate alınarak TMS/ TFRS'ye bakış açıları ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey of the work covered by professional accountants Financial Reporting Standards (IFRS) Turkey Accounting Standards of knowledge about prepared as related articles and threads as measured are examined graduate theses professional accountants regarding the measurement of expectations and level of knowledge about accounting standards in all of the studies conducted in different provinces the most important common problems that the accounting profession is a lack of systematic training and information on standards, the results were found to be reached. Studies have concluded embodiment returns in terms of regulations of the professional accountant found not necessarily conclude that rendered accounting standards perceived as extra work. Professional Accountants TFRS in practice they suffer from various problems, some just remain in some translations of the standards and which is the subject of this study because of the problems stem from the lack of education about IFRS Accounting of Professionals IAS / IFRS has made a survey on the perception. The purpose of the research learning levels of professional accountants working in Sivas, ages, genders and experience levels taking into consideration the TAS / TFRS perspectives have tried to reveal.