Muhasebe meslek mensuplarının Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarına bakış açılarının ölçülmesi: Bursa ili örneği
The measurement of the accountancy professionals' opinions on the Turkish Accounting And Financial Reporting Standards: The case of Bursa
  1. Tez No: 421430
  2. Yazar: DUYGU ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Meslek Mensubu, Türkiye Muhasebe Standartları, Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Professional Accountants, Turkey Accounting Standards, Turkey Financial Reporting Standards
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bursa ilinde bulunan muhasebe meslek mensuplarının Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları adıyla yayımlanan standartlara dair bakış açılarını değerlendirmektir. Araştırma evrenini, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO)'na kayıtlı serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavir ruhsatına sahip üyeler ile Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası (Bursa-YMMO)'na kayıtlı Yeminli Mali Müşavir ruhsatına sahip üyeler oluşturmuştur. Bu araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan soru formu iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci kısmında, ankete katılan meslek mensuplarının demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorulara yer verilmiştir. İkinci kısmında ise belirlenen faktörler/değişkenleri ve muhasebe meslek mensuplarının Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) ve uygulanmasına ilişkin soruları ifade eden ve 5'li Likert ölçeğinde tanımlanan önerme cümleleri yer almaktadır. Demografik değişkenler açısından TMS/TFRS'lerin uygulanabilirliğini etkileyen faktörlerin farklılık analizleri yapılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde/değerlendirilmesinde, SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak; meslek mensupları, muhasebe standartlarının gerekli bir düzenleme olmasının yanında mevcut iş yükünü ve sorumluluklarını arttıracağını güçlü bir şekilde ifade etmektedirler. Bununla birlikte; TMS/TFRS'lerin, muhasebede şeffaflık ve güvenilirlik düzeyini arttırdığını, işletmelerin faaliyet risklerini daha rahat görmelerini sağladığını ve ilgili taraflara daha tarafsız, doğru ve güvenilir bilgi sağladığını düşünmektedirler. Ayrıca, TMS/TFRS'nin uygulamadaki başarısı için etik değerler ön plana çıkarılması gerektiğini; TMS/TFRS'lerin kurumsal yönetime katkı sağladığını düşünerek, TMS/TFRS'nin işletmelerin denetimlerini kolaylaştırdığına ilişkin olumlu bir bakış açısı göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, to assess the perspectives of the professional accountants in Bursa on the standards called Turkey Accounting and Financial Reporting Standards. The research area includes, the public accountants registered to Bursa Certified Public Accountant Chamber (BSMMMO) and public accountants with a financial advisor license, and the members with a Chartered Accountant license registered to Bursa Chartered Accountant Chamber (Bursa-YMMO). In this study, the survey method was used as a data collection technique. The questionnaire, used in the study, consists of two parts. In the first part, questions were given to determine the demographic characteristics of the participating professionals in the survey. In the second part, there are determining factors / variables and the questions of the professional accountants relating to the Turkey Accounting / Financial Reporting Standards (TAS/TFRS) and implementation and proposition sentences defined in 5 point Likert scale. The differences in analysis of factors affecting the applicability of TAS/TFRS have been made in terms of the demographic variables. SPSS 20 statistical package was used in analysis / evaluation of the data. As a result; professional accountants are expressing strongly, as well as being a necessary arrangement of accounting standards, their workforce and responsibilities will increase. However; they think that TAS/TFRSs, increase the transparency and reliability of accounting, have provided businesses operating risk of seeing more comfortable and provided more objective, accurate and reliable information to interested parties. In addition, for the success of the application of TAS/TFRS ethical values should be at the forefront; thinking that TAS/TFRS enables contribution to the corporate management, TAS/TFRS shows a positive point of view to make the control of businesses easy.