Temel hadis kaynaklarında gayrimüslimlere benzeme ile ilgili rivayetlerin tahlili
The analysis of narratives in basic hadith sources concerning resemblances to the non-muslims
- Tez No: 349235
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AĞIRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gayrimüslim, Ehl-i Kitâb, Muhâlefet, Benzeme, Non-muslim, people of the book, opposition, resemblance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
İslâm Dini, inanç esasları, hukuk düzeni ve ahlâk prensipleri ile ferd ve toplumsal yaşantısını tamamen kuşattığı için, inananları kendi inanç ve yaşantısı ile çelişen her türlü düşünce ve yaşayıştan sakındırmıştır. Bunun için kılık kıyafetlerinden inancına, düşünce tarzından örf ve adetlerine kadar her alanda başkalarına benzemeyi, başkalarına dönüşmeyi yasaklamıştır. Bunun bir gereği olarak, vahiyle şekillenen ferd ve toplum modelini bozacak düşünce ve davranışlardan uzak durmak, îmânî ve ahlâkî bir zarurettir. Hz. Peygamber (s.a.v.)?in,?Kim kendisini bir kavme benzetirse, onlardandır? nebevî uyarısında genellenen başkalarına benzemekten nehy konusu, tezimizin konusunu oluşturmaktadır. Araştırmamızda başkalarına benzeme konusundaki dini verileri oluşturmak amacıyla temel hadîs kaynaklarındaki rivâyetleri tespit edilmiş, bu rivâyetler ?genel anlamda benzeme?, ?inanç ve düşüncede benzeme?, ?ibadet şekilleri konusunda benzeme?, ?ahlâkî açıdan benzeme?, ?kılık-kıyafet ve giyim-kuşamda benzeme?, ?kadınlarla ilişkilerde benzeme? ve ?diğer benzeme şekilleri? başlıkları altında bir araya getirilmiştir. Daha sonra bu rivâyetler hakkında yetkin hadîs âlimlerinin rivâyetin sıhhati ya da zayıflığı konusundaki görüşlerine yer verilmiş, sonunda da meselenin fıkhu?l- hadîs bağlamında bir değerlendirilmesi yapılarak ulaşılan sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As İslâm envelops social and individual spheres of life with principles of faith, rules of law and ethical basis, it keeps the worshippers away from any thought or way of living contradicting his tenets. In that respect, Islam strictly forbids resemblances to, or mimicking the non-muslims, in a wide-ranging realm of dress codes, ways of thinking and customs and traditions. Hence, it is an ethical and religious necessity for the individual believer to avoid any difference from the ideal of human and society modelled on Quranic revelations. The Holy Prophet Mohamed?s (PBUH) prophetic warning of resemblances to the others as generalized in his ?Whoever resembles a clan is with them? is the principal subject matter of our thesis. With the aim of constituting religious data on resemblances to the non-muslims, we found relevant narratives in basic hadith sources and gathered them together under seven headings: ?resemblances in a general sense?, ?resemblances in faith and thinking?, ?resemblances in ways of worshipping?, ?ethical resemblances?, ?resemblances in dress codes?, ?resemblances in social affairs with the other gender? and ?other resemblances?. After that, we present the views of scholarly Islamic authorities on the solidity and unreliability of these hadith narratives. The thesis ends with the ultimate results obtained by fiqh-al hadith evaluation of the issue.