Yahudilik'te dua
Prayer in Judaism
- Tez No: 349236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yahudilik, Mabed, Dua, Şema, Amida, Sidur, Judaism, Jewish, Temple, Prayer, Shema, Amida, Siddur
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Yahudi tarihinin çeşitli dönemlerine farklı ibadet şekilleri damgasını vurmuştur. Mabed döneminde günlük ibadet, kurban takdimesi şeklindeydi. Ancak Mabed?in yıkılmasının ardından kurbanın yerini dua aldı. Mabed dönemi ile birlikte öne çıkan ve Yahudiliğin rotasını belirleyen din adamları, kimi zaman Tanah ifadelerini düzenleyerek kimi zaman da o dönemin özel ve genel şartlarını göz önüne alarak Yahudi düşüncesi doğrultusunda dualar yazmışlar ve bu duaları günlük ibadetin en önemli unsuru olarak kabul etmişlerdir.Dua, Yahve ile insan arasındaki manevi bir köprüdür. Dua Yahve?ye hürmet, saygı ve şükran duymanın ifadesi ile istek ve arzular için Yahve?den yardım isteğinin dile getirilmesidir. Yahudi dua literatüründe en önemli dualar Şema ve Amida olarak bilinen dualardır. Bunun yanı sıra Yahudi tarihi boyunca kaleme alınan, hafta içi günlerde, şabatta ve bayramlarda okunan daha birçok dua ve kutsama vardır. Bu dualar Sidur isimli kitapta yer alır.
Özet (Çeviri)
Various kinds of services have been marked different periods of Jewish history. During the period of Temple daily services involved offering sacrifices. However after the destruction of the Temple prayers replaced sacrifices. Jewish clerics who gained significant power during the Temple period and decided the route of Judaism wrote prayers sometimes by re-arranging expressions of Tanah and sometimes by considering specific and general conditions of the period in accordance with Judaic believes. Then they made these prayers the most important part of daily services. Prayer is a spiritual bridge between Yahve and mankind. Prayer means respect, thanks giving for Yahve and voices the wishes and asks help from him. The most important prayers are Shema and Amida in Jewish prayer literature. Additionaly there are many more prayers and blessings written trohout Jewsh history to be read in week days, shabat and Jewish festivals. These prayers are listed in a book called Sidur.