Ege bölgesinde güvenilir yağışın belirlenmesi
Determination of dependable rainfall in agean region
- Tez No: 34925
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN AKÜZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agean Region Central Anatolia Region. Marmara Region, dependable rainfall. GUVENYAG. % 10-probability interval
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EGE.BÖLGESİNDE GÜVENİLİR YA?IŞIN BEÜRLENMESİ Murat KARACAKAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Turhan AKÜZÜM 1994, Sayfa :Î71, Jüri : Prof.Dr.Turhan AftUZÜM Prof.Dr. Yetkin GÜNGÖR Prof.Dr. Mehmet APAN Bu çalışmada, İç Anadolu bölgesinde bulunan Eskişehir. Marmara Bölgesinde bulunan Çanakkale ve Ege Bölgesinde bulunan Afyon. Aydın, Burdur, Denizli. Kütahya, Manisa, Uşak, İzmir illeri ile bu illere bağlı meteoroloji istasyonlarından elde edilen verilere göre, güvenilir yağış değerlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmada bilgisayar yardımıyla onar günlük yağış verileri A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalında geliştirilen“GÜVENYAG”isimli program yardımı ile değerlendirmeye alınmış ve her istasyona ait onar günlük % 10 ihtimal aralığı ile gflvenilirlyağış değerleri bulunmuştur. Güvenilir yağış değerlerine ek olarak tarımsal faaliyetlerin planlanmasında kullanılmak üzere uzun yıllar aylık dolulu, doniu, karla örtülü ve yağışlı günler ortalamaları kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi, güvenilir yağış. güvenyağ, % 10 ihtimal aralığı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Determination of Dependable Rainfall in Agean Region Murat KARACAKAYA Ankara University, Graduate School, of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Prof.Dr.Turhan AKÜZÜM 1994, Page:. 171 Jury : Prof.Dr. Turhan AKÜZÜM Prof.Dr. Yetkin GÜNGÖR Prof.Dr. Mehmet ÂPAN İn this study, it was tried to determine dependable values related to Eskişehir in Central Anatolia, Çanakkale in Marmara and Afyon, Aydın, Burdur. Denizli. Kütahya, Manisa, Uşak, İzmir in Agean Region and meteorological Stations connected to these cities. Also in this study, by means of a computer 10- day rainfall data were evaluated with the help of a programme named“ GÜVENYAG”developed by the department of Agricultural Structures and Irrigation Faculty of Agriculture, Ankara University and 10-day dependable rainfall values with % 10 probability interval related to each station were computed. In addition to dependable rainfall values, monthly means of the numbers of the days with snow-cover and with frost and of rainy and haily days in a month, all of which are used in the planning of agricultural activities were presented in tabular form for users.