Akdeniz bölgesinde güvenilir yağışın belirlenmesi
- Tez No: 45828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. FATİH SELENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Central Anatolia Region, Mediterranean Region, Aegean Region, dependable rainfall, GUVENYAG, % 10-probability interval
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKDENİZ BÖLGESİNDE GÜVENİLİR YA?IŞIN BELİRLENMESİ Emel EMRE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. M. Fatih SELENAY 1995, Sayfa: 163 Jüri : Yrd.Doç.Dr. M. Fatih SELENAY : Prof.Dr. Yetkin GÖNGÖR : Prof.Dr. Feridun HAKGÖREN Bu çalışmada, iç Anadolu bölgesinde bulunan Kayseri, Nevşehir, Niğde, Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana, Antalya, İsparta ve Mersin illeri ile Ege Bölgesinde bulunan Muğla ili ve bu illere bağlı meteoroloji istasyonlapndan elde edilen verilere göre, güvenilir yağış değerlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmada bilgisayar yardımıyla onar günlük yağış verileri A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalında geliştirilen“GÜVENYA?”isimli program yardımı ile değerlendirmeye alınmış ve her istasyona ait onar günlük % 10 ihtimal aralığı ile givenilir yağış değerleri bulunmuştur. Güvenilir yağış değerlerine ek olarak tarımsal faaliyetlerin planlanmasında kullanılmak üzere uzun y>llar aylık dolulu, donlu, karla örtülü ve yağışlı günler i ortalamaları kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: İç Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, güvenilir yağış, GÜVENYA?, % 10 ihtimal aralığı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Determination of Dependable Rainfall in Mediterranean Region Emel EMRE University of Ankara Graduate Schooll of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor : Asst. Prof. Dr. M. Fatih SELENAY 1995. Page: 163 Jury : Asst. Prof. Dr. M. Fatih SELENAY : Prof.Dr. Yetkin GÖNGÖR : Prof.Dr. Feridun HAKGÖREN In this study, it was tried to determine dependable values related to Kayseri, Nevşehir, Niğde in Central Anatolia Region, Adana, Antalya, İsparta and Mersin in Mediterranean Region and Muğla in Aegean Region and meteorological Stations connected to these cities. Also in this study, by means of a computer 10- day rainfall data were evaluated with the help of a programme named“ GÜVENYAG”developed by the department of Agricultural Structures and Irrigation Faculty of Agriculture, Ankara University and 10-day dependable rainfall values with % 10 probability interval related to each station were computed. In addition to dependable rainfall values, monthly means of the numbers of the days with snow-cover and with frost and of rainy and haily days in a month, all of which are used in the planning of agricultural activities were presented in tabular form for users.