Communication in intercultural marriage in Turkey
Türkiye'deki kültürlerarası evliliklerde iletişim
- Tez No: 349290
- Danışmanlar: PROF. DR. CHARLES ALLEN SCARBORO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Intercultural Marriage, Intercultural Communication, Intercultural Relations
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışmasında kültürlerarası evliliklerde eşler arasında iletişim araştırılmıştır. Bu amaçla, Amerikalı-Türk ve Orta Asyalı-Türk olmak üzere iki farklı çift grubu seçilmiştir. Bu araştırmada, çiftlerin iletişimiyle ilgili zengin bir bakış açısı geliştirebilmek amacıyla çeşitli araştırma stratejileri birleştirilmiştir. Bu stratejiler anket, yarı-planlı görüşme, kompozisyon ve yapboz çalışmasıdır. Genel bulgular, Amerikalı-Türk çiftelerde, Türk erkeklerin Amerikalı eşlerinin iletişim şekillerine uyma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Amerikalı bayanlar, eşleriyle konuşmalarında konuşmayı yönlendirme eğilimindeyken Türk erkeklerin de Amerikalı eşlerine söyledikleri bilgileri onaylatma eğilimde oldukları gözlenmiştir. Ayrıca, Amerikalı bayanların eşlerinin fikirlerini sorarak onları konuşmaya katılmaya teşvik etme eğiliminde oldukları da ortaya çıkmıştır. Buna karşın, Orta Asyalı-Türk çiftler arasında ise Orta Asyalı bayanların eşlerinin iletişim şekillerine uyma eğilimde olduğu görülmüştür. Orta Asyalı bayanlarla evli olan Türk erkekler konuşmayı yönlendirme eğiliminde gözükürken, Orta Asyalı bayanların da söylediklerini eşlerine onaylatma eğilimde oldukları ortaya çıkmıştır. Orta Asyalı bayanların konuşmaya katılmak için eşlerinin sözünü kesme ve eşlerinin fikirlerine itiraz etme eğiliminde oldukları görülmüştür. Bu iki çift grubu arasında ortaya çıkan iletişim farklılıklarının bayanların dilsel ve kültürel geçmişlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Amerikalı bayanların eşlerininkinden belirgin farkları olan bir kültürden geldikleri ve de eşleriyle hemen hemen hiç dilsel benzerlik paylaşmadıkları için eşlerinin iletişim şekillerine uymaları pek olası görülmemektedir. Diğer yandan, Orta Asyalı bayanlar benzer bir Türkî kültürden gelmektedirler ve de eşleriyle dilsel benzerlikleri paylaşmaktadırlar. Sonuç olarak, bu bayanların eşlerinin iletişim şekillerine uymaya daha yatkın oldukları düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler :Kültürlerarası Evlilik, Kültürlerarası Đletişim, Kültürlerarası Đlişkiler
Özet (Çeviri)
This thesis investigates communication between spouses of intercultural marriages in Turkey. Two groups of couples are selected: American-Turkish and Central Asian-Turkish couples. This study integrates research strategies: a questionnaire, a semi-structured interview, a writing exercise and a puzzle activity to develop a rich perspective on couples? communication. The findings suggest that among American-Turkish couples, Turkish men are more likely to adapt to American women?s communication patterns. American women have a tendency to lead discussion with their husband, and Turkish men have a tendency to confirm information with their wife. American women also tend to involve their husband in discussion by asking their spouse?s opinion. In contrast, among Central Asian-Turkish couples Central Asian women are more likely to adapt to Turkish men?s communication patterns. Turkish men married to Central Asian women show tendencies to lead discussion with their wife and Central Asian women have a tendency to confirm information with their husband. Central Asian wives have a tendency to interrupt and rebut their husband in order to join a discussion. The communication differences between American-Turkish and Central Asian-Turkish couples are likely due to the linguistic and cultural background of women. Because American women come from a cultural background with marked differences from that of their husband and share few linguistic similarities with their husband, they are less likely to adapt to their husband?s communication patterns. In contrast, Central Asian women come from a similar Turkic cultural background and share linguistic similarities, thus more likely to adapt to their husband?s communication patterns.