An empirical approach to financial crises: The case of Turkish financial crises in the early 2000s.
Finansal krizlere ampirik bir yaklaşım: 2000 yılı başlarındaki Türkiye finansal krizleri örneği
- Tez No: 349291
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÖZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Finansal Kriz Modelleri, Kasım 2000 ve Şubat 2001 Türkiye Finansal Krizleri, Yapay Sinir Ağları, Financial Crisis, Financial Crisis Models, November 2000 and February 2001 Turkish Financial Crises, Artificial Neural Networks
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ekonomik krizin bir türü olan finansal kriz, finans sektörünün para, dış borç ve bankacılık alanlarında birdenbire ortaya çıkan büyük problemdir. Finans sektörünün etkin işleyişini engeller ve reel sektör üzerinde çok boyutlu ve olumsuz etkilerde bulunur.Bu tez, 2000 yılı başlarındaki Türkiye finansal krizlerini analiz etme amacındadır. Tez bu amaçla dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, finansal kriz kavramının teorik arka planı inşa edilmektedir. İkinci bölümde, finansal kriz modellerinin ve finansal krizlerin sebeplerinin üzerinde durulmaktadır. İlave olarak, Türkiye'de 2000 yılı başlarında meydana gelen Kasım 2000 ve Şubat 2001 finansal krizleri betimsel bir şekilde açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde, söz konusu Türkiye finansal krizleri Yapay Sinir Ağları yöntemini kullanmak suretiyle ampirik olarak incelenmektedir. Dördüncü bölümde ise tez sonuçlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial crisis, a type of economic crisis, is a big problem suddenly arising in money, foreign debt and banking areas of the financial sector. It hampers the effective functioning of the financial sector and has multi-dimensional and negative effects on real sector.This thesis is intended to analyze the Turkish financial crisis in the early 2000s. To this effect, the thesis is divided into four chapters. In the first chapter, theoretical background of the concept of financial crisis is laid. In the second chapter, financial crisis models and the reasons of financial crises are elaborated. In addition, the reasons of the financial crises that took place in Turkey in the early 2000?s, namely November 2000 and February 2001 financial crises, are also examined descriptively. In the third chapter, the Turkish financial crises in question are investigated empirically by making use of the method of Artificial Neural Network (ANN). In the fourth chapter, the thesis is concluded.