Türk-Alman evlilikleri üzerine toplumsal algı ve deneyim biçimleri
Social perceptions and experiences on Turkish-German intermarriages
  1. Tez No: 627345
  2. Yazar: SİDRET ÖZMÜŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÖZATEŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Kültürler Arası Evlilik, Evlilik Göçü, İşçi Göçü, Almanya'daki Türkler, Gruplar Arası Mesafe, Marriage, Intermmariage, Marriage Migration, Labor Migration, Turks in Germany, Intergroup Distance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
1960'lı yıllardan bu güne hayatımıza girmiş olan işçi göçü, hem Almanya'daki Türklerin hayatında hem de onların Türkiye'deki akrabalarında çok derin izler bırakmıştır. Göçün ilk yıllarından itibaren sürekli bir değişim ve dönüşüm halinde olan Almanya'daki Türkler, her yeni gelen nesille birlikte göçün farklı bir boyutunu yaşamaktadırlar. Hala ülkesine dönüp orada güzel bir hayatın hayalini kuran ilk nesil ile Almanya'da doğmuş ve orada eğitim alıp belirli kariyer hedeflerine doğru ilerleyen torunları bu dönüşümün en bariz örneğidir. Buradan yola çıkarak artık diyebiliriz ki, şuanda Almanya'da bulunan Türklerin 3. ve 4. nesilden üyeleri için orası vatan haline gelmiştir. Tarihsel süreç içerisinde, ev sahibi toplum olan Almanlar ile Türklerin temaslarının inişli çıkışlı bir seyir izlediği bilinmektedir. Fakat geçen zaman içinde olumlu iletişim ve etkileşimde artışlar yaşanmakta ve her iki toplumunda birlikte yaşamayı kabul ettiği görülmüştür. Bunun en büyük kanıtı iki grup arasında kurulan duygusal bağlar ve karma evliliklerdir. En kalabalık göçmen kökenli grubunu oluşturan Türklerin evlilik biçimleri Almanya'nın geleceği için oldukça önemlidir. Çünkü kendi içinde kapalı kalan azınlık gruplarının varlığı toplum içindeki etnik sınırların keskinleşmesine sebep olabilirken aynı zamanda toplumsal kaynaşmanın önünde büyük bir engel oluşturabilir. Almanya'daki Türklerin evlenme tercihleri üzerine yapılan araştırmalarda, düşük oranda farklı kültürlerden bireyler ile evlilik yaptıkları ve yüksek oranda kendi içinde evlenme durumu görülmüştür. Bu kendi grubu içinde yapılan evlilikler sadece Almanya'daki Türkleri değil aynı zamanda Türkiye'den Almanya'ya götürülmüş gelin ve damatları da içermektedir. Bu çalışma kapsamında, kültürler arası evliliklerin oluşmasını sağlayan faktörler teorik alt yapı ile sunularak, Almanya'daki Türklerin evlilik tercihleri literatür üzerinden betimsel bir şekilde ortaya koyulmuştur. Derinlemesine görüşmeler sonucu elde edilen veriler ile Türklerin Almanya'daki yaşam şartları ve kültürel deneyimleri de göz önüne alınarak analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Labour migration, which is present in our lives since the 1960s, engraved on both the life of Turks in Germany and their relatives in Turkey. Turks in Germany experiences a different dimension of immigration which comes with every new generation with a constant state of change and transformation from the first year of migration. With the first generation still dreaming of a beautiful life in their homeland and their grandchildren who were born in Germany and studied there and progressed towards certain career goals, are the most obvious examples of this transformation. From this point of view, we can say that Germany has become a homeland for the 3rd and 4th generation members of the Turks currently living in there. In the historical process, it is known that the contacts of the Turks and Germans, who are host community, are fluctuating. However, there has been an increase in positive communication and interaction over time and it is seen that both communities agree to live together. The greatest proof of this is the emotional bonds and intermarriages established between the two groups. The marriage forms of the Turks, which constitute the largest group of immigrant backgrounds, are very important for the future of Germany. This is because the presence of minority groups that remain closed within itself can cause the society set boundaries around its ethnicity, while constituting a major obstacle to social cohesion at the same time. Studies on Turkish marriage preferences in Germany show that they have a low rate of intermarriage and have a high rate of marriage within themselves. These marriages within their own group do not only include the Turks in Germany, but also the bride and groom who were exported from Turkey to Germany. The scope of this study is to present the theoretical background of the factors that lead to the emergence of intercultural marriages and to present the descriptive manner of the marriage preferences of Turks in Germany. The analyses were made by considering the living conditions and cultural experiences of the Turks in Germany and with the data obtained through in-depth interviews.