Alevi Bektaşi şiirinde mitolojik ögeler (20.yy. örneği)
Mythological factors in alevi Bektashi poems ( 20 century example)
- Tez No: 349299
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alevi-Bektaşi, Mitoloji, Motif İndeksi, Şiir, Alevi -Bektashi, Mythology, Motif Index, Poems
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışmamızda Alevi-Bektaşi şiiri üzerinden Alevi-Bektaşi inancında yer alan mitolojik ögeleri saptayıp tahlil ettik. Çalışma Alevi-Bektaşi şiirinin 20.yy. örnekleri üzerinde yapılmıştır. Belirlenen mitolojik ögeler ile Stith Thompson?un Motif İndeksi maddelerin karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışma giriş ve beş ana bölümden oluşmaktadır. Girişte Türk mitolojisi üzerinde yapılan mitolojik çalışmalar incelenmiştir. Birinci bölümde Alevi-Bektaşi edebiyatı ve şiiri incelenmiştir. Aynı bölümde mitoloji ve şiir ilişkisi de ele alınmıştır. İkinci bölümde Alevi-Bektaşi şiirinde geçen mitolojik şahısları incelendi. Üçüncü bölümde mitolojik sayılar, dördüncü bölümde mitolojik hayvanlar incelendi. Son bölümde ilk üç bölümde yer almayan diğer mitolojik öğeler incelendi.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the emphasis of Mythological factors in Alevi-Bektashi Poetry.The study was based on the sample of twentieth century Alevi-Bektaşi poetry. Mythological factors specified in compared with Stith Thompson?s Motif Index agents.The study has a prolog and four main parts. In prolog, based on mythological examined made on the Turkish mythology.In the first part, Alevi-Bektashi literature and poetry were analyzed.The same part , relationship between mythology and poetry were analyzed too. In the second part, mythological persons were analyzed. In the third part, mythological numbers were analyzed.In the fourth part, mythological animals were analyzed. In the final part, other mythological factors were analyzed.