Predicting financial distress: Evidence from Turkish manufacturing firms in Istanbul stock exchange
Finansal sıkıntının tahmin edilmesi: Türkiye imalat firmaları örneği
  1. Tez No: 349301
  2. Yazar: ERSİN OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sıkıntı, Finansal Başarısızlık, İflas, İmalat Firmaları, Diskriminant Analizi, Faktör Analizi, Lojistik Regresyon Analizi, Financial Distress, Financial Failure, Bankruptcy, Manufacturing Firms, Discriminant Analysis, Factor Analysis, Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde yaşanan küresel kriz ve krizin bir etkisi olarak yoğun rekabet, sonucunda birçok işletme finansal sıkıntıyla karşı karşıya kalmaktadır. Karşılaşılacak sorunları önceden görerek önlem almak; finansal sıkıntılardan en az zararla çıkmak işletmeler açısından önemli bir stratejidir. Finansal sıkıntının tahmin edilmesi oldukça önem kazandığından dolayı uzun yıllar boyunca, finansal sıkıntıyı önceden tahmin edebilmek için çeşitli istatistikî tekniklerden yararlanılmıştır.Çalışma; basit diskriminant analizi, bağımsız değişkenlere faktör analizi uygulandıktan sonra elde edilen diskriminant analizi ve lojistik regresyon metodları arasından başarısızlıktan bir yıl önce başarısızlığı tahmin eden en uygun modeli bulmayı amaçlamaktadır. Bu modeller imalat sektöründe işlem gören işletmelerin 1996-2003 yılları arasındaki finansal oranları üzerinde istatistikî teknikler kullanılarak geliştirilmiştir. Daha sonra 2004-2008 yılları arasındaki verileri kullanarak modeller test edilmiştir. Elde edilen modellerin doğru sınıflandırma ölçütleri karşılaştırılarak finansal sıkıntıyı öngörmek için en uygun model olarak lojistik regresyon modeli tespit edilmiştir.Tez çalışması sonucunda elde edilen bulgular ve kurulan modeller, birçok yönetici, yatırımcı ve firmaya borç verenler için dikkate alınabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of the current global crisis and the intensive competition, many companies encounter with financial distress. Taking measures by anticipating the problems to be encountered and circumventing crisis and financial distresses with the fewest losses is an important strategy for companies. Therefore, predicting financial distress becomes more of a subject. and for many years, various statistical techniques have been used for predicting financial distress.The aim of study is to identify the optimal prediction models, among basic discriminant analysis, discriminant analysis implemented after factor analysis, and logistic regression analysis. These models are developed by using of the statistical techniques over financial ratios of the companies that had been listed in the Istanbul Stock Exchange (ISE) in manufacturing firms, between 1996 and 2003. Then the models are tested with control group by using 2004-2008 data for the same companies. The most appropriate for predicting financial distress before one year is logistic regression model, which is identified by comparing correct classification criteria of the obtained models.The findings obtained and models established as a result of the thesis study have the qualities that might be considered by many managers, investors and debtors.