Capturing Pamela: an investigation of Samuel Richardson's Pamela in the context of Stockholm Syndrome
Pamela'nın Esareti: Stockholm Sendromu bağlamında Samuel Richardson'ın Pamela adlı eserinin analizi
- Tez No: 349331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SHEENAGH PİETROBRUNO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Richardson, Pamela, Pamelist, anti-Pamelist, Stockholm sendromu, esaret, esir eden, Patricia Hearst, Richardson, Pamela, Pamelist, anti-Pamelist, Stockholm syndrome, hostage, captor, Patricia Hearst
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Birçok İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinin müfredatına bakıldığında Samuel Richardson'ın İngiliz romanının gelişiminde etkin rol oynadığı bir kez daha teyit edilmiş olur. Birçok lisans ve lisansüstü programda yer alması ve aynı zamanda Henry Fielding'in An Apology for the Life of Mrs. Shamella Andrews gibi bir çok parodide atıfta bulunulması Richardson'ın Pamela'sının önemini aşikar kılar. Richardson'ın edebi dünyaya önemli bir katkısı da Pamela `nın üzerine yapılan geniş kapsamlı çalışmalardır.Bununla beraber, bu eleştireler çalışmalar iki geleneksel okulun ana karakter Pamela üzerine yaptığı tartışmalar ve analizlerden öteye geçememiştir. Roman yayımlandığı zamanda bir iffet ve fazilet öyküsü olarak ya da Pamela'nın zengin bir adam olan Mr. B--- ile evliliği baz alınarak çekiciliğini erkeklerden para sızdırmak için kullanan kadının öyküsü olarak yorumlanmıştır.Bu tezin amacı, ünlü roman Pamela'nın daha farklı bir alternatif analizini ortaya koymaktır. Modern psikolojinin normları kullanılarak incelendiğinde, roman bir rehinenin hikayesi - Stocholm sendromu olarak da bilinen esaret ilişkisi - olarak algılanabilir. Pamela adlı eserin bu doğrultudaki yakın okuması aslında romanda birçok yerde bu konunun açıklık ve içtenlikle işlendiğini gösterir. Pamela, bu sendromun bir kurbanı olarak tanımlandığında, bu sav Pamela'yı davranışlarında aynı anda hem dürüst hem de çelişkili bir karakter olarak tanımladığından Pamelist ve anti-Pamelist görüşler arasında bir nevi uzlaşma sunar.Stockholm sendromu çerçevesinde analiz edilen Pamela'nın bu sendromun diğer modern karakterleriyle karşılaştırılması - ki bu modern örnekler Patricia Hearst'ın otobiyografik hikayesinden, romantik roman Captive Bride'dan, İspanyol film Tie Me Up! Tie Me Down!'dan ve iki popüler televizyon dizisi olan 24 ve The Simpsons'lardan alınmıştır ? Richardson'ın tasvirindeki keskinliği daha da doğrular.
Özet (Çeviri)
A glance at the curriculum of many English Language and Literature programs confirms that Samuel Richardson is considered an influential contributor to the development of the English novel. The particular importance of Richardson?s Pamela is evident not only in the continued inclusion of the book in many undergraduate and graduate English syllabuses, but also in the corollary importance of parodies such as Henry Fielding?s An Apology for the Life of Mrs. Shamela Andrews. Richardson?s significant contribution to the literary world is also indicated by the extensive body of critical work devoted to the study of Pamela.However, much of this critical analysis stays within the two conventional schools of thought regarding discussion and analysis of the main character of the novel, Pamela. The novel was at the time of publication interpreted either at face value as a tale of morality and virtue or alternatively, Pamela is viewed as a calculating gold-digger actively plotting her marriage to Mr. B----, a man of fortune.The purpose of this thesis is to propose an alternative analysis of this renowned work of fiction. Using modern psychology, the novel can be examined as an account of the hostage ? captor relationship known as Stockholm syndrome. A close reading of Pamela indicates the presence of the major hallmarks of this condition, depicted accurately and sympathetically. Once Pamela?s character is acknowledged as a victim of the syndrome, this new reading offers some compromise between the Pamelist and anti-Pamelist arguments as it allow Pamela to be considered simultaneously both honest and contradictory in her behaviour.The acuity of Richardson?s portrayal is further confirmed when the portrayal of Stockholm syndrome in Pamela is compared to modern portrayals of the syndrome ? in the autobiographical account of Patricia Hearst; the romance novel, Captive Bride; the Spanish film Tie Me Up! Tie Me Down!; and two popular television series, 24 and The Simpsons.