Güleryüz Gazetesi'nin incelenmesi
Examination of Güleryüz Newaspaper
  1. Tez No: 349344
  2. Yazar: YUNUS ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, Türk Mizahı, Milli Mücadele, Mizah ve Edebiyat, Homour, Turkish Homour, National War, Homour and Literature
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 668
Özet
Bu çalışmada 5 Mayıs 1337 (5 Mayıs 1921) ve 18 Nisan 1339 (18 Nisan 1923) tarihleri arasında toplam 105 sayı çıkarılan Güleryüz gazetesinin yazar ve yazı türlerine göre içeriği hazırlanmıştır. Tamamı Arap harfleriyle, Milli Mücadele yıllarında çıkarılan bu gazete, dönemin mizah anlayışı, sosyal-siyasi hayatı hakkında geniş bir bilgi kaynağıdır.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında basın ve mizahın tanımı ve tarihi, Güleryüz gazetesi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde gazetenin muhtevası hakkında inceleme yapılmış, yazar, şair ve karikatürist kadrosu ve hayatları hakkında bilgi bulunabilenlerin biyografileri verilmiştir.İkinci bölümde türlere, konulara ve yazar adlarına göre tasnif yapılmıştır. Yazar adlarına göre tasnif yapılırken yazıların içerikleri hakkında özet mahiyetinde bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde ise gazeteden seçilmiş örnek metin ve karikatürler bulunmaktadır. Örnek metinler 15 şiir, 15 hikâye, 15 fıkra ve diğer türlerden ve son olarak da 10 tane karikatür seçilerek çalışmanın sonuna konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work ?GULERYUZ NEWSPAPER?s, this is published between 5 May 1337 and 18 April 1339, as 105 numbers, index is prepared. This work is a huge information source about social life and homour understanding at the term of it published.The thesis consists of three main parts:The first part includes the mean and history of press and homour, information about ?GULERYUZ NEWSPAPER?, and examination of the content of the newspaper. Also this part contains the names of authors, poets and caricaturists and some of these people?s biographies.The second part includes the classification of authors, themes and types. When making classification of authors, also some information is given.The last part includes selected texts and caricatures as examples from ?GULERYUZ NEWSPAPER?. The selected texts content 15 poems, 15 stories and 15 other types. Also 10 caricatures are put at the end of the work.