The religious dimension in Justice and Development Party's (JDP) foreign policy towards the Middle East between 2002-2011
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002-2011 arası Orta Doğu'ya yönelik dış politikası'nda dini boyut
- Tez No: 349343
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜÇ ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Din Faktörü, Stratejik Derinlik, Model Olarak Türkiye, Arap Baharı, The Religious Dimension, Strategic Depth, Turkey as a Model, Arab Spring
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, 2002?den 2011?e kadar olan dönemde, Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimi boyunca Ortadoğu bölgesine yönelik Türk Dış Politikası?nda dini boyutun önemini incelemektedir. Tez, Ortadoğu?daki yaşamın her alanında İslam?ın önemli bir fenomen olduğu gerçeğini göz önüne alarak, tüm kimliğinin önemli bir parçası olarak AK Parti?nin dini kimliği?nin, Türkiye?nin Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunduğunu iddia etmektedir. Tezin ilk bölümü, AK Parti yönetimindeki Türk Dış Politikası?nın Ortadoğu?ya yönelik uygulanmasında, din faktörünü etkili kılan iki önemli faktörü inceliyor: (1) AK Parti?nin politik (muhafazakar-demokrat) kimliği; (2) AK Parti'nin mevcut Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye'nin ?tarihi ve kültürel derinliği?ni vurguladığı teorisi. İkinci bölüm önemli bazı olayların Türkiye Dış Politikası?nı Ahmet Davutoğlu'nun teorisine yaklaştırmasını tartışıyor. Üçüncü bölüm dini-tarihi boyut ilişkisiyle, Ortadoğu ile ekonomik, politik, kültürel ilişkilerin düzenli bir şekilde değişmesi ve gelişmesini belirtiyor. Bu bölüm ayrıca, Suriye ve Filistin özelinde yeni Türk aktivizminin politik, ekonomik ve kültürel yansımalarını belirtiyor. Bu bölüm bunun ötesinde, Türkiye?nin eşbaşkanlarından birisi olduğu Medeniyetler İttifakı Girişimi tartışmasını içeriyor. Tez, bu girişimin AK Parti?nin kimliğinin İslami boyutunu uluslararası alanda gösterdiğini iddia etmektedir. Tez, son bölümde, Türkiye?nin model ülke ve yumuşak güç olarak ortaya çıkışını tartışıyor.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the importance of the religious dimension in Turkish foreign policy towards the Middle East region during the rule of JDP (Justice and Development Party) in the period from 2002 to 2011. The thesis argues that given the fact that Islam is a very significant phenomenon in every aspect of life in the Middle East, the religious identity of JDP, which is an important element of its total identity, has contributed Turkey to improve its relations with the Middle Eastern countries. The first chapter of the thesis examines two issues that have made the religion factor effective in the implementation of Turkish foreign policy towards the Middle East under the JDP rule: (1) The political (conservative-democratic) identity of JDP; and (2) JDP`s current foreign policy minister Ahmet Davutoğlu?s theory which emphasizes the `historical and cultural depth? of Turkey. The second chapter discusses several significant events that have shifted the orientation of Turkish foreign policy towards Ahmet Davutoğlu?s theory. The third chapter mentions the ordinary change and progress, with the Middle East in economic, political and cultural relations in realtion to the religous-historical dimension. The third chapter also presents the political, economic, and cultural/social reflections of the new Turkish activism focusing on Syria and Palestine. Moreover the third chapter includes a discussion of the Alliance of Civilizations (AoC) Initiative in which Turkey is one of the co-sponsors. The thesis argues that this iniatiative shows the significance of Islamic dimension of JDP?s identity at the international level. In the last chapter, the thesis discusses Turkey as an emerging model country and a soft power in the region.