Mustafa Kutlu'nun hikayelerinde ferdi ve toplumsal meseleler karşısında insan
The human being be for the individual and social problems in Mustafa Kutlu's stories
  1. Tez No: 349345
  2. Yazar: ZELİHA OKKESİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZAİ ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Kutlu, Human Being, Tradition, Modernism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Son dönem Türk edebiyatının yetiştirdiği önemli hikâyecilerden Mustafa Kutlu, hikâyelerinin arka planında insanın hayat karşısındaki duruşuna vurgu yapmaktadır. Zamanla dünya hayatının değişmesi ile insanın muhatap olduğu meselelerin değişmesi; özellikle bu değişiklikler üzerinde kapitalizm, modernizm, postmodernizm gibi akımların etkisiyle insanoğlunun kendi yaratılışından nasıl uzaklaştığına dikkatimizi çeker. İnsanın zamanla nasıl özünden uzaklaştığı, kendi tabiatına nasıl yabancılaştığı, hakikati nasıl algıladığı gibi konular üzerinde düşünür ve bunların canlı örneklerini hikâye kahramanları olarak ortaya koyar. Yazar bunları ifade ederken felsefi bir arka plana, dini bir alt yapıya ve tarihi bir birikime dayandırır. ?Dünya hayatı sadece bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir? ayet-i kerimesi, Kutlu'nun eserlerinin arka planıdır ve Kutlu tüm hikâyelerinde dünyadan çıkışı hedef alır. Ama bu fikir kesinlikle dünyayı boş vermek ve dünyadan el etek çekmek manasında değildir.Kutlu'nun temel hedefi batı felsefesinin dünya ile hakikati birbirinden ayıran ve insanı yaratanından uzaklaştıran, hakikat yolunu tıkayan dünya anlayışının kurgusal planda insanı özünden nasıl savurduğunu ortaya koymaktır.Kutlu olayların ve kişilerin çıkış yeri olarak fıtratı / yaratılışı / varoluşu temel alır. Ancak insanlar dünya içinde fıtrata mugayir davrandıkları gibi fıtratı takip edebilirler ya da ilkin yanlış ya da saptıktan sonra tekrar varoluşun / yaratılışın çemberine dâhil olurlar. Bu bağlamda var oluşçu felsefenin genel teziyle İslam düşüncesinin varlık anlayışı Kutlu'nun hikâyelerinde yer bulur.Çalışmamızda toplumsal değişmenin son elli yılda çok hızlı yaşandığı Türkiye'de bu değişimin bireyler ve geleneksel değerler üzerindeki transformasyonunu aktaran Kutlu'nun hikâyelerinde insanın varlık / yaratılış / fıtrat anlamında nasıl değişmelere maruz kaldığını inceleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
In recent years, Mustafa Kutlu is one of the important writers of Turkish literature, and He emphasizes the way of the human against the life in the background of his stories. He draws our attention to“changes in existing features of the human with the change of world standards and how human move away from their genesis and effect of the capitalism, modernism and postmodernism on these situations”. He thinks about How far away from the essence of the human with time? How alienated his own nature and what is the perception of the truth, etc. and tells the vivid examples of these. Kutlu gets support from a philosophical background, a religious substructure and a historical knowledge for writing. He takes inspiration from the verse that tells the world life is only a play. His target, in all the stories, is finding an output from the world. However, the important point is that you can access this target without ignoring the world.The main aim of the Kutlu is inhibiting the properties of the west philosophy that separates the World and the Truth.Kutlu is against the social change brought about by the pressure of the economic power and the political authority. The writer, who expresses the subject mentioned above in an ironic way, tries to reflect the society in every aspect of it.In our thesis, we aimed to analyze How can the specific characters of Mustafa Kutlu?s change as a result of changes in society and Turkish evaluation.