Hermann Hesses's Demian: A look at the world through gnosticism
Hermann Hesses'in Demianında dünyaya gnostisizm açısından bir bakış
- Tez No: 349346
- Danışmanlar: PROF. DR. BARRY CHARLES THARAUD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hermann Hesse, Demian, Friedrich Nietzsche, Arthur Schopenhauer, Bireyselleşme, Bütünlük, C.G. Jung, Gnostisizm, Psikoanaliz, Hermann Hesse, Demian, Friedrich Nietzsche, Arthur Schopenhauer, Individuation, Wholeness, C.G. Jung, Gnosticism, Psychoanalysis
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Tez Hermann Hesse?nin ünlü romanı Demian?daki bireysellik arayışını inceler. Demian sadece Jungian özelliklerini değil aynı zamanda daha önce Hesse?yi birey olma paradigması ile besleyen Friedrich Nietzsche?nin etkilerini içerir. Nietzsche bireyin önemini vurgular ve hür iradeyi kısıtlayan dogmatik sosyal ve dini normları eleştirir. Fakat Nietzsche?nin aktif nihilizm (hiçlik) anlayışı ve toplumsal sınırlanmanın üstesinden gelmek için tek başına savaşan Overman, Hesse için fazla iyimserdir. Birey olma yolunda yaşanan gerekli ızdırabı ifade etmek için, Hesse Schopenhauer?ın insan ızdırabı fikrinden geniş bir şekilde faydalanır. Halbuki Hesse için Schopenhauer çok iyimserdir. Jung?ın Gnostik psikoanalizi Hesse?yi bütünlük düzeyine giden bireyselleşme paradigması ile destekler. Tezimde Hesse?nin nasıl Nietzsche?nin bireysellik anlayışından Jung?ın Hesse?deki bireysellik arayışındaki anahtar nokta olan Gnostisizm?ine yöneldiğini incelemeyi amaçlıyorum. Hesse, kişinin toplumsal baskılara karşı olarak bütüne varmak için birey olma çabasını Demian?da ve sonraki eserlerinde Jungian Gnostisizm?i ile ifade eder. Jung?ın Gnostik içyüzü, Hesse?yi Nietzscheci döneminin çıkmazını çözümlemeye ve Jung?ın bütün olma sürecindeki insan paradigmasını kabul etmeye iter.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the development of Hermann Hesse in his search for individuation in his famous novel Demian. Demian contains not only Jungian features, but also the earlier influence of Friedrich Nietzsche, who previously provided Hesse?s with a paradigm for individuation. Nietzsche praises the values of the individual and criticizes dogmatic social and religious norms that restrict free will. However, Nietzsche?s idea of active nihilism and the Overman who fights alone to overcome social confinement is too optimistic for Hesse. In order to express the necessary suffering that one experiences during individuation, Hesse vaguely adopts Schopenhauer?s idea of human suffering. However for Hesse, Schopenhauer is too pessimistic. Jung?s Gnostic psychoanalysis provided Hesse with this new paradigm of individuation toward a state of wholeness. I intend to demonstrate how Hesse turns from Nietzsche?s individualism to Jung?s Gnosticism, which is a key point in Hesse?s search for individuation. Hesse expresses Jungian Gnosticism in Demian and later works in which the individual struggles for individuation against the restrictions of society in order to reach a state of wholeness. Jung?s Gnostic insight leads Hesse to resolve the dilemma of his Nietzschean period and to accept Jung paradigm of human development toward wholeness.