Nietzsche's influence on modernist Bildungsroman: The Immoralist, A Portrait of The Artist as a Young Man, and Demian
Nietzsche'nin modernist oluşum romanı (Bildungsroman) üzerindeki etkisi: The Immoralist, A Portrait of The Artist as a Young Man, ve Demian
  1. Tez No: 377922
  2. Yazar: HARİKA BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜRRİN ALPAKIN MARTINEZ CARO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modernist Bildungsroman, değerlerin yeniden değerlendirilmesi, sürüyü hor görme, özgür ruh, Modernist Bildungsroman, transvaluation, contempt for the herd, free spirits
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, André Gide, James Joyce ve Hermann Hesse tarafından yazılan üç modernist bildungsromanın, Nietzsche felsefesi ışığında karşılaştırmalı bir analizini yapmaktadır. The Immoralist (1902), A Portrait of the Artist as a Young Man (1916) ve Demian (1919) 20. yüzyılın başında modern Avrupa'nın genel ruhunu yansıtan oluşum romanlarıdır. Başkarakterlerinin başkaldırıcı özellik gösteren ve özgürlük ve özgünlük için çabalayan tipik birer modernist karakter oldukları iddia edilmektedir. Nietzsche'nin modernist bağlamda önemini vurgulayan bu tez, bu üç romandaki Nietzschevari unsurları ortaya çıkararak, onun Gide, Joyce ve Hesse üzerindeki etkisini göstermeye çalışmaktadır. Ana karakterler Michel, Stephen Dedalus ve Emil Sinclair, kendilerini sürüden ve onun değerlerinden koparmaları ve kendi değerlerinin yaratıcıları olmaları açısından Nietzschevari karakterler olarak tartışılmaktadır. Bu çalışmada ayrıca, Gide, Joyce ve Hessenin bu felsefeyi farklı şekillerde değerlendirdikleri de gösterilmektedir. The Immoralist'te Gide yanlış yorumlanırsa Nietzsche'nin fikirlerinin amaçsız bir bireysellik ve yıkımla sonuçlanabileceği konusunda bir uyarı yapmayı amaçlamaktadır. Joyce, diğer yandan, bu felsefeyi oldukça pozitif bir açıdan değerlendirmektedir. Okuyucuya Stephen'ın geleceği açıkça belirtilmemesine rağmen, karakterin Nietzsche'nin yolundan giderek başarılı bir sanatçı olma potansiyeli kazandığı gösterilmektedir. Son olarak, Hesse, Nietzsche felsefesini karakterini değerlerin yeniden değerlendirilmesi yoluyla dünyayı değiştirebilecek az kişiden birine dönüştürmek amacıyla kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis carries out a comparative analysis of three modernist bildungsromans written by André Gide, James Joyce, and Hermann Hesse in the light of Nietzschean philosophy. The Immoralist (1902), A Portrait of the Artist as a Young Man (1916), and Demian (1919) are all coming of age novels reflecting the zeitgeist of modern Europe at the beginning of the 20th century. It is argued that their protagonists are typical modernist characters who show a rebellious characteristic and strive for freedom and authenticity. Pointing out the importance of Nietzsche in the modernist context, this thesis tries to show his influence on Gide, Joyce, and Hesse by revealing the Nietzschean elements found in these novels. The protagonists Michel, Stephen Dedalus, and Emil Sinclair are discussed as Nietzschean characters in that they detach themselves from the herd and its values and become the creators of their own values. It is also disclosed that Gide, Joyce, and Hesse interpret this philosophy in different ways. Gide, in The Immoralist, intends to make a warning that if misread, Nietzschean ideas may result in an aimless individualism and destruction. Joyce, on the other hand, uses this philosophy quite positively. Although Stephen's future is not known to the reader, it is shown that in following the Nietzschean path he gains the potential to become a successful artist. Finally, Hesse employs Nietzschean philosophy in his novel so as to make his character one of the few who can transform the world through a Nietzschean transvaluation of values.