Uluslararası zarar verici vergi rekabetinin işletmeler üzerine etkisi
The Effects of harmful tax practices on firms
- Tez No: 141451
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL KOÇ YALKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası vergilendirme, uluslararası vergi rekabeti, çok uluslu şirket, vergi cennetleri, çifte vergilendirme, transfer fiyatlandırma, International taxation, international tax competition, multi-national enterprises, tax havens, double taxation, transfer pricing
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
324 ÖZET Bu çalışma, işletme yönetimi, finans yönetimi, uluslararası vergi kuralları ve muhasebe ilkelerini dikkate alarak uluslararası vergi rekabetinin işletmeler üzerine etkisini göstermeyi amaçlamaktadır. Vergi cennetleri, düşük oranda vergi uygulayan ya da vergi ve diğer vergi formlarım hiç uygulamayan ülkelerdir. Küreselleşmeyle beraber, vergi cennetleri daha geniş bir yükümlü grubunun kullanımı için uygun hale gelmiştir. Gelişmiş bankacılık ve iletişim alt yapılan ve durağan siyasal yapı ile iş ortamı, işletmelere geniş bir vergiden kaçınma ortamı sağlamaktadır. Elektronik ticaretin gelişmesi, işletmelerin vergi cennetlerinde yerleşmesini daha kolay hale getirebilmektedir. Vergi rekabetinin artması, devletlerin mükelleflerin yurtdışında daha düşük vergi oranlarım kullanmaları konusunda önlemler almalarına neden olmuştur. Vergi cennetlerine karşı önlem olarak, devletler yurt dışı kontrollü işletme düzenlemelerini uygulamaya koymuşlardır. Ayrıca, sanayileşmiş ülkelerin çoğunluğu, 1980'lerden itibaren gelir ve kurumlar vergisi oranlarında indirimler yapmışlardır. 1 990 'larda vergi rekabetinden olumsuz etkilenen ülkeler, vergi cennetlerinin yayılmasını önlemek için uluslararası bir çerçeve belirlemişlerdir. ÇUŞ'lar vergi rekabetine üç yöntemle yanıt vermektedirler. Birincisi, işletmeler merkezlerinin ve üretim yeri, AR-GE gibi tesislerinin fiziksel yerlerini değiştirmişlerdir. İkinci tepkileri, küresel vergi yüklerini azaltmak için finansal yapılanmaları konusunda olmuştur. Örneğin borç/öz sermaye yapısı ve ana işletme ile bağlı işletme arasında borç ve sermaye dağılımım değiştirmek ya da şube, bağlı işletme, ortaklık, holding gibi farklı örgütlenme biçimleri kullanmak gibi. İşletmelerin üçüncü tepkisi ise karın düşük vergi oranlı ülkelere aktarılması için transfer fiyatlandırmanın kullanılması olmuştur. Ankara, 2004; 364 sayfa.
Özet (Çeviri)
325 ABSTRACT This study aims to show the effect of international tax competition on multinational enterprises (MNEs) taking into consideration principal of firm administration, financial administration, and international tax rules and accounting. As the world becomes more globalized and resources become more internationally mobile, the issue of tax competition is moving to the forefront of debates surrounding national tax systems. Tax havens are countries that impose little or no taxes or other forms of taxes. By offering sophisticated banking and communications facilities and stable political and business climate, they provide a wide range of tax avoidance advantages for enterprises. The rise of electronic commerce is likely to make it easier to locate firms in tax havens. Rising tax competition has caused governments to adopt defensive measures to prevent tax payers from using lower tax rates abroad. As a counteract measure to tax havens, countries adopted foreign controlled companies legislation. Also, the vast majority of industrial nations have reduced their personal and corporate income tax rates since 1980s. In the 1990s, countries affected negatively by tax competition established international frameworks to counter spread of tax havens. Multinational enterprises (MNEs) respond in three ways to tax competition. First, firms can move the physical location of their facilities, including headquarters, manufacturing plants, and R&D facilities. The second response is to financially restructure so as to pay the lowest overall global tax rate. For instance, firms may change their debt/ equity structure and the allocation of debt and equity issuance between parent company and subsidiaries; or, use different business structures to operate abroad, including branches, subsidiaries, holding companies, partnership. The third response of companies to different tax systems is to use“transfer pricing”to shift profits to low tax countries. Ankara, 2004; 364 pages.