Türk Ceza Hukukunda haksız tahrik
The crime of passion of Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 349445
  2. Yazar: DİLAVER EKERBİÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haksız tahrik, Hiddet veya şiddetli elem, Haksız fiil, Tort, Unjust Provacation, Dander or Severe Pain, Defamation, Counter Action
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
765 Sayılı TCK' nın 51.maddesinden sonra 5237 sayılı TCK' nın Ceza Sorumluluğunu Kaldıran veya Azaltan Nedenler başlığı altında 29.maddede düzenlenen haksız tahrik müessesesi mülga yasa ile özünde aynı olmakla birlikte düzenlemede farklı bir şekilde ele alınıp çağdaş modern ceza hukukuna uygun bir şekilde yeniden düzenlenmiştir.Haksız tahrik müessesiyle; adi-ağır tahrik ayrımı kalkmış, hakime oldukça geniş takdir hakkı tanınmıştır. Özellikle töre ve namus cinayetlerinde tahrik kurumunun yanlış olarak uygulanması önlenmek istenmiştir. Çağdaş ceza hukuku, objektif sorumluluk anlayışını terk ederek fiilin subjektifliği ilkesince suçun oluşabilmesi için sadece kanunda belirtilen suçları değil, suça etki eden nedenleri de nazara almaktadır.İnsan psikolojisinin; kışkırtma sonucu bir etkiyle içine sürüklendiği ruhsal durumun zayıflaması neticesiyle, haksız tahrik altında suç işleyen failin cezası indirilmektedir. Haksız tahrik; failin kendisine yönelik bir haksız harekete karşı bir tepkiyle harekette bulunan kişiye karşı, bu haksız hareketin kendisinde hiddet ve şiddetli eleme neden olması sebebiyle, tahriki oluşturan kışkırtmayı yapan kişiye karşı suç işlemesidir.
Özet (Çeviri)
After the 5237 Turkish Penal Code No. 765 of the Turkish Penal Code, Criminal Responsibility in the article of 51th remove or reduce the causes, in the article of 29th under the law abolished the institution of the unjust provocation and handled essentially the same but in a different arrangement suitable contemporary modern criminal law re-arranged in a way.Establishment of unjust provocation; adi-driven separation of heavy lifted, the judge granted a wide margin of appreciation. In particular honor, honor killings, and in particular the perpetrator of a crime victim penalty for the incorrect interpretation of the acts thus prevent the requested. According Modern criminal law, the objective sense of responsibility by abandoning the principle of the act of crime to the formation of subjectivity is not only the crimes mentioned in the law, takes into account causes of crime affecting. Human psychology; provoke mental situation dragged into effect as a result of weakening of the outcome of an unjust punishment of the perpetrator who commits a crime under the download from the drive. Unjust provocation, the offender is a reaction against the movement against him an unfair action against the person, this is unfair because of the movement itself, to cause anger and violent elimination of the drive system that it operates constitute a crime against the person who incite.