Okul yöneticilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ile karar verme stratejileri arasındaki ilişki: İstanbul ili Maltepe ilçesi örneği
The analysis of the relation between critical thinking and decision making strategies of school administrators:The sample of Maltepe district)
- Tez No: 349476
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yönetim, düşünme, eleştirel düşünme, karar verme, karar verme stratejileri, administraiton, thinking, critical thinking, the strategies of decision makin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Bu çalışmada okul yöneticilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ile karar verme stratejileri arasındaki ilişkinin düzeyi incelenmiştir. İstanbul ili Maltepe ilçesindeki okullarda yöneticilerle yürütülen bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış ve evrenin tamamına ulaşılmaya çalışıldığından örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Okullarda görevli 59 müdür ve 167 müdür yardımcısı olmak üzere toplam 226 okul yöneticisiyle yürütülen çalışmada verilerin toplanmasında yazar tarafından tasarlanan Kişisel Bilgi Formu, Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği ve Karar Verme Stratejileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın analiz çalışmasında dağılımların normalliği denetlenerek normal dağılım için bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi, normal olmayan dağılım için non-parametric Mann Whitney-U testi, non parametric Kruskal Wallis-H testi ile iki ölçek arasındaki karşılaştırma için Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Manidarlık ,05 düzeyinde sınanmış olup, diğer düzeyler ilgili çizelgelerde belirtilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre okul yöneticilerinin eleştirel düşünme eğilimlerinin düşük olduğu görülmüştür. Buna rağmen alt boyutlar anlamında en fazla açık fikirlilik alt boyutunda eğilim yüksek çıkarken, en düşük eğilim sistematiklik alt boyutunda ortaya çıkmıştır. Karar verme stratejileri açısından en fazla mantıklı karar verme stratejisini kullanan okul yöneticilerinin en az kararsız karar verme stratejisini kullandıkları görülmüştür. Eleştirel düşünme eğilimi ve karar verme stratejilerinin; cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, görev, branş, okul türü, okul statüsü, hizmet süresi, yöneticilik süresi, hizmet içi eğitim sayısı, algılanan gelir düzeyi demografik değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı sınanırken eleştirel düşünme eğilimi ve karar verme stratejileri arasındaki ilişik analiz edilmiş eleştirel düşünme eğilimi ile mantıklı karar verme stratejisi arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
By this study, the relation between the tendency of the critical thinking and decision making strategies of school administrators was examined. During the study conducted with the school administrators in Maltepe district in Istanbul, a relational scanning model was used instead of a sampling model in order to reach the whole universe. Individual information forms, The Scale of Critical Thinking Tendency and The Scale of Decision Making Strategies which were designed by the researcher in order to get data were used for the study which was conducted with totally 226 school administrators, 59 of which were school headmasters, 167 of which were chief headmaster assistants. At the analysis phase of the study, the normality of the ranges were controlled and independent one-sample t test, one-way analysis of variance, ANOVA for normal range; non-parametric Mann Whitney-U test and nonparametric Kruskal Wallis-H test for non-normal range; Pearson?s product moment correlation analysis for the comparison between two scales. The significance level was tested 0.5, and the other levels were indicated on the related charts. According to the results of the study, it was observed that the tendency of the school administrators? critical thinking was low. Despite this fact, the highest tendency observed at the sub-dimension of broadmindedness while the lowest tendency was observed at the sub-dimension of systematicity. With regards to decision making strategies, it was observed that the school administrators that used the most sensible decision making strategies applied the least indecisive decision making strategies. Meanwhile, it was tested whether the tendency of critical thinking and decision making was tested according to gender, age, level of education, job, specialty, school type, status, the period of service, the period of administration, the number of in-service education, level of income, demographic variables, the relation between the strategies of critical thinking decision making was analyzed and it was reached that there was a positive relation between the tendency of critical thinking and the strategy of making sensible decision,