İşe dayalı ücret yapısının oluşturulmasında iş değerlemenin önemi
The creation of work-based fee structure the importance of a job evaluation
- Tez No: 349492
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücret, Ücret yönetimi, İş Değerleme, İş Değerleme Yöntemleri, Wage, Wage Administration, Job Evaluation, Job Evaluation Process
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmamızda; ücret ve ücret yönetimi, ücret yapılarının oluşturulması, iş değerleme, iş değerleme süreci, aşamaları ve yöntemleri açıklanmıştır. Ayrıca, iş değerleme süreci içerisinde büyük bir öneme sahip olan iş analizi, iş analizinin tanımı, tarihsel gelişimi, önemi, kullanım alanı, yöntemleri ve süreci ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bir işletmede işlerin önem ve güçlük sırasının belirlenmesi ve çalışanlara ödenecek ücretin tespit edilmesi, hem işletme yöneticileri hem de çalışanlar açısından yaşamsal önemdeki konuların başında gelmektedir. İş değerlendirme, bir işletmedeki işlerin beceri, çaba, eğitim, sorumluluk ve iş koşulları gibi faktörler açısından birbirine oranla taşıdıkları değerlerin belirlenmesidir. İş değerlendirme işlerin içeriklerindeki farklılıkları ve benzerlikleri karşılaştırarak ücret yapısının kurulmasını ve geliştirilmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
In this study, wage and wage administration, to compose the wage structure, job evaluation ,the process of job evaluation, stages and methods have been instructed. In addition, job evaluatıon process, which has great importance in business analysis, business analysis definition, historical development, importance, uses, methods and process are examined in detail. Determining the importance and difficulty ranking of the works and determinig of the wage of the employees are one of the most important subjects for both the administrations and employees. Job evaluation is to determine the relative values of the jobs with respect to some factors such as skill, effort, education, responsibility and job conditions. Job evaluation provides to construct and develop a wage system structure by comparing job similarity and variability.