Şekeroba'da nüfus ve yerleşme
Population and setling in Şekeroba
  1. Tez No: 349509
  2. Yazar: HÜSNE MEHTAP SÜT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Şekeroba, Nüfus, Yerleşme, Göç, Şekeroba, Population and Settling, Immigration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Şekeroba, tarihi geçmişi çok eskilere dayanan bir yerleşim alanıdır. Şekeroba, Kahramanmaraş iline bağlı Türkoğlu ilçesinin bir beldesidir. Tarım yerleşmelerinden biri olan Şekeroba aynı zamanda da biberciliğin merkezidir. Coğrafi konum, tarım potansiyeli ve ulaşım avantajlarına sahiptir. Araştırma konusu; ?Şekeroba'da Nüfus ve Yerleşme? dir. Problem durumunu; Şekeroba'da nüfus artışıyla beraber yerleşim alanları yanlış yerlere doğru genişlemektedir. Verimli tarım arazileri, dere yatağı gibi yerlere konutlar yapılmaktadır. Araştırmanın asıl amacı; Şekeroba nüfusu ve yerleşmesinin genel özelliklerinin ve fonksiyonlarının belirlenmesidir. Araştırma konusunun seçilmesinde kırsal kesim nüfus ve yerleşmesinin yöre halkına katkı sağlaması etkili olmuştur. Ülkemizin beşeri ve iktisadi faaliyetleri geliştirme çabasına bilimsel araştırmalar katkı sağlamalıdır. Bu çalışmalar kırsal kesim gibi imkânları sınırlı yerlerde yaygınlaştırılmalıdır. Araştırma sonucunda Şekeroba beldesinde nüfus, yerleşme, göç, göç nedenleri ortaya konulmuştur. Aynı zamanda beldedeki sosyo-ekonomik yapı ve göç eden ailelerdeki sorunlar belirlenmiştir. Beldedeki fonksiyonlar incelenmiştir. Araştırmada TÜİK, Belediye ve resmi kurumlardan alınan bilgiler incelenmiştir. Nüfus, yerleşme, yerleşmeyi etkileyen deprem, taşkın özellikleri coğrafi prensiplerle ortaya konulmuştur. Sonuç ve öneriler; Kırsal kesimdeki Doğal ve Beşeri potansiyel kaynaklar tespit edilmelidir. Bu kaynaklar en iyi şekilde planlandığında ve değerlendirildiğinde göç azalacaktır. Yerleşmeler sağlam zeminlere yapılmalıdır. Kar Deresi çevresi vb. taşkın ve deprem riski olan yerlerde deprem yönetmeliğine göre konutlar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Şekeroba is a settlement with a long history. Şekeroba is located in the Province of Kahramanmaraş and it is a town that is affiliated with the province town of Türkoğlu. Being a agricultural settlement, it is a centre of red pepper production. Its geographical features are beneficial for transport connection and potential in agriculture. The topic of this research is population and settling in Şekeroba. The problematic situation of Şekeroba is characterised by an increase in population and simultaneously a loss of soil such as fructuous fields or riverbed through landslide. The main goal of this research is to evaluate main characteristics and functions of population and settling in Şekeroba. When deciding on this topic, the fact that rural population and settling can contribute to the discipline of geography has been influential. In terms of developing the country this subject is of importance. Studies related to underdeveloped regions such as rural areas have to be increased. The study resulted in insights about population, settling, immigration and immigration reasons in Şekeroba. Moreover, the social-economical structure and problems of immigrant families have been evaluated. Data taken from TÜİK, the municipality and official authorities have been analysed for the study. Functions in the municipality were scrutinised. Effects of earthquake and flooding on the town?s population and settling were elaborated according to geographical principles. In conclusion, the natural and human potential in this rural area was detected. If theses resources are evaluated in the best possible way, immigration can be reduced. Settling has to be done on solid fundation. In high-risk areas for earthquake and flooding, e.g. the environment of Kar Deresi, settling in accordance to the directives of earthquake has to be carried out.