Gümrük birliği ve Türkiye'nin dış ticareti üzerine etkisi: Otomotiv sektörü üzerine bir inceleme (1996-2008)
Customs union and effect of Turkeys foreign trade: An investigation on the automotive sector (1996-2008)
- Tez No: 349510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gümrük Birliği, Türkiye Ekonomisi, Dış Ticaret, Otomotiv Sanayi, Customs Union, Economy of Turkey, Foreign Trade, Automative Industry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
1996-2008 yılları arasını kapsayan bu çalışmanın amacı, genelde Gümrük Birliği'nin Türkiye'nin dış ticareti üzerine etkilerini belirlemek, özelde ise Gümrük Birliği'nden sonra Türk otomotiv sektöründeki gelişmeleri incelemektir. Bu açıdan çalışmada, dış ticaret için Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan elde edilen veriler, otomotiv sektörü içinse Otomotiv Sanayi Derneği'nden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmada analiz edilen veriler sonucunda Türkiye'nin ihracat ve ithalat oranlarının arttığı görülmüştür Ancak, ithalattaki artışın ihracattaki artıştan fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu durum bize Türkiye'nin dış ticaret hacminin ve dış ticaret açığının arttığını göstermektedir. Öte yandan otomotiv sanayi için analiz edilen veriler sonucunda, otomotiv sanayinde istihdamın, kapasite kullanım oranının, üretim ve toplam pazar payının arttığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca gümrük birliği döneminde artan otomotiv ithalatı, yerini otomotiv ihracatı artışına bırakmıştır ve 2005 yılından sonra otomotiv sanayi dış ticaret fazlası vermeye başlamıştır. Sonuç olarak, bu durum otomotiv sanayinin Türkiye ekonomisi içinde önemli bir paya sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study covering the years between 1996-2008 is, in general, to determine the effects of Customs Union on Turkey?s foreign trade and ,specially, to examine the improvements in Turkish automative sector after Customs Union. In that respect, the data provided from The Secretariat of Foreign Trade for foreign trade and the data provided from Automative Industry Association for automative sector, was analysed in the study. As a result of the information that was obtained after analyzing, it was understood that the export and import rates of Turkey were increased, however, it was determined that the increasing rate of import was much more than the increasing rate of export. This situation indicates that the foreign trade volume and foreign trade deficit of Turkey soared. Besides, according to the data which was analyzed for automative Industry, it was concluded that the employment in automative industry, the rate of capacity utilisation, production and total market share increased. Moreover, the automative import that increased during the course of Customs Union, gave it?s place to increasing of automative export and after the year 2005, automative industry began to have foreign trade surplus. After all, this result indicated that the automative industry plays an important role for the economy of Turkey.