Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin olumsuz davranış göstermelerindeki rolünün incelenmesi
The investigation of the role of teachars classroom management skills on the negative behavours of 4hh and 5th grade students
- Tez No: 349513
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, İstenmeyen Davranışlar, Classroom Management, Undesired Behaviour
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, 2008- 2009 eğitim-öğretim yılında Osmaniye ili merkez ilçesinde görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin olumsuz davranış göstermelerindeki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Osmaniye ili merkez ilçesinde yer alan 905 sınıf öğretmeni, 5893 ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencisi, örneklemi ise tesadüfi örnekleme yoluyla seçilmiş 241 sınıf öğretmeni, 4. ve 5. sınıflarda öğrenim gören 1400 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelendikten sonra, amaca ulaşmak için öğretmenlere 39 maddelik, öğrencilere 22 maddelik bir anket uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 17.0 programı ile yapılmıştır. Araştırmada t- testi, Anova testi ve anlamlı olan farklılıkların kaynağını tespit etmek için Post Hoc Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin olumsuz davranış göstermelerindeki rolüne yönelik öğrenci görüşleri arasında cinsiyetlerine göre anlamlı bir farkın bulunmadığı belirlenmiştir. Aynı zamanda öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerinin ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin olumsuz davranış göstermelerindeki rolüne yönelik öğretmen görüşleri arasında öğretmenlerin cinsiyetlerine, yaşlarına, mezun oldukları okul türüne, mesleki kıdemlerine göre anlamlı bir farklılığın bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İstenmeyen öğrenci davranışlarının nedenleri ayrıntılı olarak araştırılmalı, sınıflarda öğrencilerin istenmeyen davranışlarının önlenmesi konusunda öğretmenlerin sınıf yönetimi becerilerini artırmaları için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to investigate the role of the teachers classroom management skills on negative behaviours of 4th and 5th grade students in Osmaniye central county. The universe of the study consists of 905 primary school teachers, 5893 4th and 5th grade students and the sample of the study consists of randomly selected 241 primary school teachers and 1400 4th and 5th grade students. In the data collection process after investigating the related literature, a questionnaire is applied to teachers(which consists of 39 questions) and students (22 questions are included). The statistical analysis of the data is done via SPSS 17.0. T-test, Anova and Post Hoc Tukey tests are applied in order to investigate the source of the significant differences. As the result of study it was realized that there is no meaningful difference between the student opinions regarding their genders related with the role of instructors classroom management skills over the 4th and 5th class students showing negative behaviours at primary education. At the same time, as the result of study it was realized that there is no meaningful difference between the teachers? opinions regarding their genders, ages, types of the school they have been graduated and their professional seniorities related with the role of teachers? classroom management skills over the 4th and 5th class students? showing negative behaviours at primary education. The reasons for the undesired student behaviours are required to be analyzed in detail and necessary measures must be taken in order to increase and develop the classroom management skills of the teachers related with preventing the undesired behaviours of the students in the classrooms.