Ulusal savunma teknolojileri öngörüsü
National defense technologies foresight
- Tez No: 350032
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ALTUNOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Technology Foresight, Defense Technologies Taxonomy, Technology Assessment Criteria
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye özelinde, 20 yıllık bir zaman ufkunda teknoloji öngörüsü gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı; sosyo-ekonomik ve ülkenin savunması bağlamında en büyük faydayı sağlayacak, uygulanabilirliği en fazla olan savunma teknoloji alanlarının, bu teknoloji alanlarının edinimine yönelik uygulanması gereken politikalar ile edinim yöntemlerinin ve gerçekleşme zamanlarının bulunmasıdır.. Bu kapsamda; uzman görüşlerine uygun olarak bir savunma teknolojileri taksonomisi geliştirilmiş ve teknoloji alanları değerlendirme kriterleri ağırlıklandırılmış. Basit Toplamlı Ağırlıklandırma Yöntemi (BTAY) kullanılarak Türkiye için öncelikli savunma teknoloji alanları belirlenmiştir. Öngörü çalışması sonucunda elde edilen verilerin dışında, izlenen metodolojinin de sadece savunma sektörünü değil diğer ekonomik sektörleri de ilgilendiren öngörü çalışmaları için iyi bir referans olacaktır.Anahtar Kelimeler : Teknoloji Öngörüsü, Savunma Teknolojileri Taksonomisi,Teknoloji Değerlendirme Kriterleri
Özet (Çeviri)
In this study, for Turkey's 20-year time horizon, a technology foresight has been carried out. The aim of the study is to find out the defense technology fields that have the greatest, feasibility and likely to yield the greatest benefits in the context of social-economic and country's defense, the policies to be applied towards the acquisition of these technology fields as well as their acquisition ways and realization time. Within this scope, a defense technologies taxonomy has been developed and technology fields assessment criteria have been weighed according to expert opinions, priority defense technology fields have been identified for Turkey by using the Simple Additive Weighting method. In addition to the data obtained at the end of foresight exercise, pursued methodology is going to be a good reference for the foresight exercises pertaining not only to the defense sector, but also to the other economic sectors.