Lise 9. sınıf biyoloji dersinde yer alan nükleik asitler ve ATP konusunun birleştirme II tekniği ile öğretilmesinin öğrenci başarısına, tutumuna ve görüşlerine etkisi
The effect of cooperative learning upon the students' success, attitude and ideas in teaching the subject of nucleic acids and ATP in the 9th grades biology course
  1. Tez No: 350076
  2. Yazar: ERDAL ÇİFTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirliği öğrenme kuramı, Birleştirme-II, Biyoloji eğitimi, Biyoloji dersine yönelik tutum, Akademik başarı, Nükleik asitler ve ATP, Cooperative learning theory, Jigsaw II technique, Biology teaching, Attidue towards biology course, Academic achievement, Nucleic acids and ATP
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise 9. sınıf biyoloji dersindeki“Nükleik asitler ve ATP”konusunun öğretilmesinde uygulanan, birleştirme II tekniğinin akademik başarıya, tutuma ve öğrenci görüşlerine etkisini araştırmaktır. Kontrol gruplu ön test, son test yarı deneysel modelin kullanıldığı bu çalışmada, 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Erzurum ilinde bulunan Hasan Basri Anadolu İmam Hatip Lisesi 9/Y ve 9/Z sınıflarında öğrenim gören 60 öğrenci, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem rastgele (random) olarak seçilen 9/Z sınıfı kontrol grubu (N = 30) ve 9/Y sınıfı deney grubu (N = 30) olarak belirlenmiştir. Araştırma süresince öğrenciler, haftada iki saat olmak üzere 40 dakikalık 6 ders saati boyunca çalışmalara katılmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere geleneksel öğretim yöntemine göre, deney grubundaki öğrencilere ise işbirliğine dayalı öğrenme yönteminden birleştirme-II tekniğine göre hazırlanmış etkinliklerle ders işlenmiştir. Her iki grupta dersler 6 ders saatinde tamamlanmıştır. Deney grubuna, uygulama başlamadan önce bir ders saati ayrılmış ve bu ders saatinde birleştirme II tekniği hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmada deney ve kontrol grubuna başarı testi ve tutum ölçeği ön test-son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca bu bulguları derinlemesine ele almak amacıyla deney grubundaki öğrencilerle ön ve son görüşmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 15 yazılımı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan gruplara akademik başarı testi, tutum ölçeği ve görüşler anketi işlem öncesi ön test ve işlem sonrası son test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde t-testi ve ANCOVA analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları, İşbirliği Öğrenme Kuramı'na dayalı öğretimin, öğrencilerin“Nükleik asitler ve ATP”konusuna yönelik ders başarılarına ve biyoloji dersine yönelik tutumlarına anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of cooperative learning on student?s achievement,attitudes and ideas in teaching the subject of `Nucleic Acids and ATP? in Biology course. The research which contains the pretest-posttest control group model was carried out with the participation of 60 students attending 9Y and 9Z classses in one of Anatolian High School in Erzurum province in 2012-2013 academic year. The experimental group 9Y (30 students) and the control group 9Z (30 students) were chosen randomly. The students participating the study had 6 class-period lasting 40 minutes each twice a week during this research.While traditional teaching methods were used in the control group,the Jigsaw Technique-II in Cooperative Learning was used in the experimental group.The subjects were completed in 6 class-period in both groups.The experimental group was informed about the Jigsaw Technique-II before the study.In the research, Achievement Test,Attidue Scale were applied to the experimental and the control groups as a pretest-posttest.In addition to this,pre and post interviews were done with the experimental group to analyze the data deeply.The data obtained from the study was analyzed by SPSS-15 software program. Achievement Test,Attidue Scale,Opinion Survey,Pretest and Posttest were appied to the groups participating the study.To analyze the data t-test and ANCOVA analyzing technique were used.According to the results of the analysis,cooperative learning method has a significant effect on students? attidues and achievements with respect to the subject of `Nucleic Acids and ATP? in Biology course.