Lise 1 biyoloji dersi müfredatı içerisinde yer alan ekoloji 'Dünya ortamı ve canlılar' ünitesinin lise mezunu bireylerin çevreye karşı tutumuna etkisi
The effect of ecology world medium and living things unit on the attitudes of environment of high school gradutes
  1. Tez No: 187680
  2. Yazar: ERSİN ÇELİKBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TAHİR ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji Ünitesi, Çevre Eğitimi, Çevreye Karşı Tutum, Ecology Unit, Environmental Education, Attitude of Environment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada Ekoloji ?Dünya Ortamı ve Canlılar? Ünitesinin lise mezunu bireylerinçevreye karşı tutumlarına etkisi incelenmiştir.Araştırmanın deneysel çalışması 2005-2006 eğitim öğretim yılı I. dönemindegerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini, Nevşehir Derinkuyu ilçesine bağlı DerinkuyuLisesi ile Nevşehir ili Kaymaklı Lisesinden 80 öğrenci ile bu liselerden mezun olmuş 30 lisemezunu birey katılmıştır.Araştırmada kontrolsüz son test model uygulanmıştır. Araştırmanın verileri 4 ölçekuygulanarak toplanmıştır. (1) Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi, (2) Ekoloji ?Dünya Ortamıve Canlılar? ünitesi ile ilgili başarı testi, (3) Ekoloji ?Dünya Ortamı ve Canlılar? ünitesi ileilgili tutum ölçeği A, (4) Ekoloji ?Dünya Ortamı ve Canlılar? ünitesi ile ilgili tutum ölçeği Buygulanmıştır.Araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde ilişkisiz örneklemler t- testikullanılmıştır. Elde edilen bulgular SPSS (Statistisal Packet for the Social Science) istatistikpaket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiki olarak değerlendirilen sonuçlarşöyledir:1) 9. ve 10. sınıf öğrencilerinin çevreye karşı tutumları arasında anlamlı bir farkolduğu tespit edilmiştir. Bu da biyoloji dersinde çevre ile ilgili üniteyi gören 9. sınıföğrencilerinin çevreye olan tutumlarında değişme meydana geldiğini göstermektedir.2) 10. sınıf öğrencileri ile lise mezunu bireylerin çevreye karşı tutumları arasındaanlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Bu da 10. sısın öğrencilerinin liseden mezunolduktan sonra çevreye karşı tutumlarında tekrar bir değişme olduğunu göstermektedir.3) 9. sınıf öğrencileri ile lise mezunu bireylerin çevreye karşı tutumlarında bir farkolduğu ancak bu farkın istatistiki olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Bu da lise mezunubireylerin öğrenim hayatını tamamladıktan sonra çevreye karşı tutumlarında olumsuz yöndebir değişme meydana geldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Ecology ?world medium and living things? unit on theattitudes of environment of high school graduates was studied.The empirical work of the study was conducted in 2005-2006 first academic year. Thesampling of the study consisted of 80 students from Derinkuyu high school in NevsehirDerinkuyu town, and 30 individuals who graduated from this high school.Unchecked post test model was applied in the study. The data of the study wascollected by the use of 4 scales. (1) Logical thinking ability test (2) achievement test related toEcology ?the world medium and living things? unit, (3) attitude scale A related to Ecology?the world medium and living things? unit, (4) attitude scale B related to Ecology ?the worldmedium and living things? unit.In testing the hypothesis of the study, unrelated samplings t-test was applied. The dataobtained were analyzed by the use of statistical packet program SPSS (Statistical Packet forthe Social Science). Statistically assessed results are as follows:1) A significant difference was detected between attitudes of environment among 9.and 10. grade students. This indicates that there has been a shift in attitudes of environment of9. grade students, who attended the related unit in biology courses.2) A significant difference was detected between attitudes of environment of theindividuals who graduated from high school and 10. grade students. This indicates that thereis a shift again in the attitudes of 10. grade students after they graduate from high school.3) It was detected that there is difference in attitudes of environment of 9. gradestudents and high school graduates, but this difference is not statistically significant at all.This indicates that there is a negative shift in attitudes of environment of high schoolgraduates after they complete their education.