Impact of the global economic crisis on the Chinese economy
Küresel mali krizin Çin ekonomisi üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 350116
  2. Yazar: BIBIGUL TUSSUPOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK GÖKÇE ADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel mali kriz, Çin, E-GARCH modeli, extended Gravity modeli, the global financial crisis, China, E-GARCH model, extended Gravity model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ağustos 2007'de başlayan küresel mali kriz Büyük Durgunluk olarak bilinen yeni bir dönem başlangıcıydı ve birçok ekonomist tarafından 1930'daki Büyük Buhran'dan sonra en zor ekonomik çöküş olarak kabul edildi. Küresel mali krizin küresel etkileri de vardı. Ancak, küresel mali kriz farklı ülkeleri çeşitli düzeylerde etkiledi. Çin diğer büyük ekonomilere göre krizden daha hızlı kurturdu ve kriz Çin'in küresel liderlik rolünü ekonomik ve mali alanda güçlendirdi. Bu tezin amacı küresel mali krizin Çin ekonomisi üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bu amaçla ben iki model kullandım. Onlardın birisi mali krizin Çin borsası üzerindeki etkisini göstermek üzere E-GARCH modelini (Exponential General Autoregressive Conditional Heteroskedasticy) ve krizin Çin'in ihracatı üzerindeki etkisini göstermek üzere extended Gravity modelini kullanarak yapıldı. Ampirik sonuçlar küresel mali krizin Çin borsasını ilimli düzeyde etkilediğini ve Çin'in ihracatını ağır derecede etkilediğini ortaya çıkarttı.
Özet (Çeviri)
The global economic crisis which started in August 2007 signed the beginning of a new era, known as the Great Recession, and considered by many economists as the hardest economic meltdown after the Great Depression of the 1930s. Being a global economic crisis, as its name means, it had global effects. However, the global economic crisis affected different countries at various levels. China emerged from the crisis sooner than any other large economies and the crisis probably accelerated China's rise and has strengthened China's global leadership role in the economic and financial arena. The aim of this thesis is to investigate the impact of the global economic crisis on the Chinese economy. For this purpose I have employed two models, one of them the E-GARCH (Exponential General AutoregressiveConditional Heteroskedasticity) model which estimated the effect of the crisis on the Chinese stock exchange, and the another is extended Gravity model which examined how China's exports have been affected by the economic crisis. The empirical results suggest that global financial crisis moderately impacted the Chinese stock exchange and but it badly affected China's exports.