ABD Doları-Japon Yeni paritesi ve BRIC ülkeleri hisse senedi piyasaları ilişkisi üzerine bir inceleme
USD-Yen parity and the equity markets relationship: A case stusy of BRIC countries
  1. Tez No: 337414
  2. Yazar: NİLAY TUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENAN FUNDA BARBAROS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Financial Liberalization, BRIC Countries, Carry Trade, Dolar ?Yen Parity, Stock Markets
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinin küresel ekonomiye eklemlenmeleri sonucu bu ülkelerin hisse senedi piyasaları ile ABD Dolar?ı-Japon Yen?i paritesi arasındaki ilişkinin önemi son yıllarda göze çarpmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, bu ülkelerin hisse senedi piyasaları ile ABD Dolar?ı Japon Yen?i paritesi arasındaki ilişkiyi Engle?nin geliştirdiği otoregresif koşullu değişen varyans, ARCH modelleme tekniklerini kullanarak incelemek ve analiz etmektir. Ayrıca, bu çalışmada ABD Dolar?ı Japon Yen?i bazlı carry trade işlemlerinin BRIC ülkeleri hisse senedi piyasalarına olan etkisi incelenmiştir. Bu analizlerin sonucunda, özellikle endeks verileri kullanılarak yapılan bu çalışma, kriz ortamlarında kısa vadeli spekülatörlerin davranışları, BRIC ülkeleri hisse senedi piyasaları ve carry trade işlemlerinin ülke piyasalarına etkisi gibi bilgiler sunduğu için literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Carry trade işlemlerinin ülke hisse senedi piyasalarına olan etkisinin incelendiği bu çalışmada, sermaye akışının hisse senedi piyasalarına en yüksek etkinin Brezilya daha sonra sırasıyla Çin, Rusya ve Hindistan hisse senedi piyasalarına olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the BRIC countries have integrated to the global economy, the importance of the relationship between the USD and the Japanese Yen parity stands out in recent years. Accordingly, the purpose of this study is to examine and to analyze the relationship between the USD-Yen parity and the BRIC stock markets by using the Autoregressive Conditional Heteroscedasticity, ARCH model, as developed by Engle (1982). Also, the impact of the carry trade transactions was analyzed in this study. As a result of these analyzes, especially using the index data, this study is considered very beneficial as it provides insights regarding the behaviour of short-term speculators under economic crisis environment, the BRIC?s stock markets and the impact of carry trade transactions on these markets. With the argument of the impact of carry trade transactions on the BRIC stock markets, it is concluded that the highest impact of capital inflows were stated in Brazilian stock market then respectively, in Chinese, Russian and in the Indian stock markets. Anahtar Kelimeler : Finansal Liberalizasyon, BRIC Ülkeleri, Carry Trade, Dolar Yen paritesi, Hisse Senedi Piyasaları