Sahra Altı Afrika ülkelerinin ekonomik entegrasyon politikaları ve perspektifleri: ECOWAS örneğinde bölgesel entegrasyonların etkileri
Economic integration policies and perspectives of Sub-Saharan African countries: The case of the ECOWAS on regional integrations effects
- Tez No: 350115
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ECOWAS, WAEMU, Bölgesel Entegrasyon, Sahra Altı Afrika, Entegrasyon Politikalar, ECOWAS, WAEMU, Regional Integration, Sub-Saharan Africa, Integration Policies
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ekonomik entegrasyon hareketleri farklı ekonomik yapılara sahip ülkeleri bir araya getirmektedir. Bu çerçevede ortak hedeflerin belirlenmesi zorlaşıyor çünkü ülkelerin kaynak dağılımı açısından ve kalkınmak için öncelikleri farklı olmaktadır. Günümüzde farklı ekonomik yapılara sahip ve oluşturdukları entegrasyon hareketleri ile başarılı örnek olarak NAFTA ve Avrupa Birliği gibi örgütlenmeler gösterilebilmektedir. Sahra altı Afrika'da ülkelerin ekonomik, demografik, coğrafik ve siyasi özelikleri itibariyle ve özellikle 1970 ve 1980'li yılların zor ekonomik koşulları, ticarette rekabet şartlarının zorlaşması ile, ülkeler dünyada olduğu gibi bölgesel ekonomik entegrasyon hareketlerine önem vermeye başlamışlardır. Böylece kendi aralarındaki ekonomik ilişkilerini geliştirmeye ve derinleştirmeye, küreselleşme ile beraber serbestleşen piyasaların yabancı sermaye yatırımlarını arttırma olanaklarını sağlamaya yönelmişlerdir. Çalışmamızın temel çerçevesi Sahra Altı Afrika Ülkelerin bölgesel ekonomik entegrasyon politikaları ve perspektifleri üzerindedir. Özellikle WTO gibi uluslararası kuruluşların dünya ekonomisinin serbestleştirilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması için yaptıkları çalışmaların ışığında gelişmekte olan ülkelerin (Sahra Altı Afrika Ülkeleri) bölgesel düzeyde örgütlenmelerinin, ekonomileri üzerindeki etkileri irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic Integration Organizations brings together countries with different economic structures. In this context it becomes more difficult to determine common development objectives and priorities as countries are different in terms of resource allocation. Today we can cite NAFTA or the European Union as succesful entegration communities that include countries with differents economic structures. İn Sub-Saharan Africa, with their economic, demographic, geographic and political characteristics, and especially the difficult economic conditions in the1970's and 1980's, the difficults to compete in the international trade market, countries started to give importance to the regional economic integration organizations. Thus, to develop and deepen their economic relations and with globalization to increase their opportunities of attracting foreign investments. İnternational organizations like the WTO's has been working for the liberalization of the world economy and the removal of obstacles in the international trade of goods and services. This study's basic framework is the Sub-Saharan African countries regional economic integration policies and perspectives. İn particular are examined the effects of developing countries alliances at regional level to their economies.