Tragedy at court: An analysis of the relationship between jealousy, honour, revenge and love in John Ford's Love's Sacrifice and Lope de Vega's Punishment Without Revenge
Sarayda Trajedi: John Ford'un Love's Sacrifice ve Lope de Vega'nın Punishment Without Revenge adlı yapıtlarında kıskançlık, şeref, intikam ve aşk ilişkilerinin incelenmesi
- Tez No: 350167
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜRRİN ALPAKIN MARTİNEZ CARO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İspanyol Altın Çağı, intikam trajedisi, Rönesans tiyatrosu, antik tiyatro, Spanish Golden Age, revenge tragedy, Renaissance drama, classical drama
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı, trajediyle sonuçlanan yaşlı koca-genç hanım evliliklerinde sadakatsizliğin yıkıcı etkilerini gözler önüne sermektir. John Ford'un Love's Sacrifice (1633) ve Lope de Vega'nın Punishment Without Revenge (1631) adlı yapıtlarında, kıskançlık, şeref, intikam ve aşk duyguları bir araya gelerek karakterleri suç işlemeye teşvik eder ve bu sebeptendir ki trajedi her iki oyunda da kaçınılmaz bir son olarak yansıtılmıştır. Bu bağlamda, bu tezin ilk bölümü oyun yazarlarının yaşam öykülerinin yanı sıra İngiliz ve İspanyol tiyatrolarının o dönemdeki durumları hakkındaki bilgi verme amacına adanmıştır. İkinci bölümde, kıskançlık, intikam ve şeref temaları arasındaki üçlü ilişki temel metinlerden örneklendirmelere dayanarak tarihi bir çerçevede ele alınmıştır. Bu kavramları doğuran etkenler ve onların sonuçları karakterler bağlamında incelenmiştir. Üçüncü kısım aşk temasını, aşk kavramına tarihsel süreçte yüklenen anlamları ve aşkın oyunlardaki karakterler üzerindeki nüfuzunu kapsamaktadır. Bu kısımda, karakterler arasındaki aşkın niteliği ve doğurduğu sonuçlar tartışılmıştır. Kapanış bölümü, yaşlı koca-genç hanım çiftinin birbirine uymayan bir evlilik vücuda getirdiğini ve kıskançlık, şeref ve intikam güdülerinin de dahil olmasıyla, evlilik kurumunun ölümcül sonuçlar doğurduğunu ortaya koymaktadır. Yukarıda adı geçen temalar tarihi bir bağlamda viiincelenmiştir. Bu sebeple, Love's Sacrifice (1633) ve Punishment Without Revenge (1631) her ne kadar Rönesans dönemine ait eserler olsalar da, her iki oyunda da antik tiyatro etkilerinin görüldüğü gözlemlenmiş ve bu çerçevede Rönesans trajedisi ile antik tiyatro arasındaki benzerlikler ve farklılıklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to demonstrate the destructive effects of infidelity in the old-aged husband-the young wife marriages which end up with tragedy. In John Ford's Love's Sacrifice (1633) and Lope de Vega's Punishment Without Revenge (1631), tragedy turns out to be the inevitable consequence of the plays since the motives of jealousy, honour, revenge and love converge and lead people to commit sinful crimes. Within this scope, the first chapter of the thesis is devoted to the historical information about the state of English and Spanish theatres together with the biographies of the playwrights. In the second chapter, the tripartite relationship between jealousy, revenge, and honour is dealt with based upon examples from the primary sources in a historical framework. The reasons and results of these themes are studied through the characters in the plays. The third chapter covers the theme of love, its history and its influence on characters. In this chapter, the nature of love between the characters and its consequences are examined. The conclusion asserts that the old-aged husband and the young wife create a mismatched union and accompanied with the motives of honour, jealousy and revenge, the institution of marriage breeds tragic consequences. The analysis of the above mentioned themes is based on a historical context and it is also concluded that although Love's Sacrificev(1633) and Punishment Without Revenge (1631) belong to the Renaissance age, both plays bear the influences of the Greco-Roman drama tradition. Thus, the similarities and differences between classical and Renaissance tragedy are demonstrated.