Avrupa Birliği çevre politikası ve Türkiye üzerine etkileri
Effects of environmental policy of the European Union and Turkey
  1. Tez No: 350179
  2. Yazar: MURAT KONUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Kirliliği, Avrupa Birliği Çevre Politikası, Türk Çevre Politikası, Environment, Environmental Pollution, The European Union Environmental Policy, Türkish Environmental Policy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çevre kirliliği; tarım toplumundan sanayi toplumuna geçilmesiyle tüm insanlığı tehdit eder oranlara ulaşmıştır. Bunun üzerine batılı ülkeler, Merkezi Nairobi'de bulunan ve kısa adı UNEP (United Nations Environmental Program- Birleşmiş Milletler Çevre Programı) olan bir teşkilat kurmuş ve çalışmalarına başlamışlardır. Çevrenin korunmasının, çevreye zararlı olabilecek etkileri önceden belirleyip, bu etkiler gerçekleşmeden önce müdahale etmek olduğunun bilincine varmışlardır. Çünkü çevre kirliliği önceden öngörülmesi gereken küresel bir problemdir.Bu çalışmada Avrupa Birliği (AB) çevre politikaları ortaya konulmuş, AB üyeliği yolunda ilerleyen Türkiye'nin durumu AB ile kıyaslanmıştır. AB'ye üyelik sürecinde çevre politikalarımızın, uzun vadeli, planlı ve kararlı bir şekilde yürütülmesi, gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması açısından hayati önem taşımaktadır. Ulusal çevre mevzuatımızın AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi, aday ülke olarak yükümlülüklerimiz arasındadır. Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen olay, artık dünyanın bir başka yerinde etkilerini gösterebilmekte ve etki alanı sanılandan çok daha geniş boyutlara ulaşabilmektedir. Yakın zamanda Japonya'da yaşanan olay bu durumu açıklamaktadır. Çevrenin korunmasında merkezi yönetimin desteği ile birlikte yerel yönetimlerin çevre konusunda görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmeleri sağlanmaktadır. Böylece çevre duyarlılıkları ve halkın bilinçlendirilmesi sayesinde çevre sorunlarının azaltılması olanağı ortaya çıkacaktır. Ayrıca AB'ye uyum sürecinde gerekli yasaların çıkartılması ve yerel yönetimlere gerekli mali ve hukuki altyapıların hazırlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Environmental pollution has begun to threaten all humanity in the process of transition from agricultural society to industrial society. Thereupon, western nations founded an organization the short name of which is UNEP (United Nations Environmental Programme-United Nations Environment Programme), in Nairobi and started working. They understood that it is important to pre-determine effects that may be harmful to the environment and intervene them before they happen. Because environmental pollution is a global problem that must be predicted.In this study, the European Union (EU) environmental policy has been put forward and compared with Turkey that is on the process of EU membership. Leaving a cleaner environment for future generations is vital so our policies must be long-term and we need to carry out them planned and determinedly. Harmonization of national environmental legislation with EU legislation is one of obligations as a candidate country. Event that occurred anywhere in the world is now capable to show the effects elsewhere in the world and can reach to a wider domain than had been supposed. The recent event in Japan is an example of this situation. In order to protect the environment, local governments must be supported by central governments. Thus the public are informed and environmental problems are reduced. Furthermore, the necessary legislation should be prepared and central governments must prepare the necessary financial and legal infrastructures.