Soyut ekspresyonizm-otomatizm ilişkisi
Abstract expressionism-automatism relationship
  1. Tez No: 350181
  2. Yazar: UMUT KAYAPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT METE AĞYAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resim, Soyut Sanat, Otomatizm, Sürrealizm, Soyut Ekspresyonizm, Painting, Abstract Art, Automatizm, Surrealism, Abstract Expressionism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Soyut Ekspresyonizm ve Otomatizm terimleri, 20. Yüzyılda ortaya çıkmış sanat akımlarında kullanılan terimlerdendir. Otomatizm anlayışı gerçekte Sürrealizm sanat akımı dahilinde kullanılan bir terim olmasına rağmen, insanın bilinçaltında yatan olguların serbest bırakılmasını öngörmesinden dolayı Soyut Ekspresyonizm?in oluşum sürecine kaynaklık etmiştir. Soyut Ekspresyonizm - Otomatizm ilişkisinin özellikle tahrihsel süreçte nasıl ele alındığı, sanatçıların ne gibi kaygılar doğrultusunda bu kavramı benimsedikleri örneklerle vurgulanmıştır. Sürrealizmden başlayarak, Soyut Ekspresyonizm akımın içerisinde de yer alan otomatizm kavramının tarihsel gelişimi ve temellenmesi yetkin bir biçimde nasıl şekillendiği eserler yardımıyla varolmaktadır? Sanatta değişimler, 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Avrupa?nın sosyallojik, ekonomik ve kültürel yapısı doğrultusunda gözlemlenmektedir. Soyut Ekspresyonizm; hareket serbestliğine dayanmakla beraber geniş ve rahat davranışlarla desteklenmektedir. Bu doğrultuda bazı sanatçılar, büyük boyutlu tuvalleri yere sererek hareket alanlarını genişletmişlerdir. Bu eylem; vücudun kullanılabilmesi sayesinde bilinçaltını daha özgürleştirmiş ve Otomatizmin resim sanatında özgünlüğüne olanak sağlamıştır. Soyut Ekspresyonizm akımının; genel olarak kaç eğilimden oluştuğu maddeler halinde belirtilir. Bu eğilimler içerisindeki sanatçıların Otomatizm?e olan yaklaşımlarının nasıl olduğu, görseller yardımıyla açıklanır. Bahsedilen ekoller; New York Okulu (New York School), Aksiyon Resmi (Action Painting), Renk Alan Resmi (Color Field Painting), İnformel Sanat (Informel Art) olarak gruplandırmak gerekmektedir. İlk üç eğilim Amerika?daki, Soyut Ekspresyonizm sanatının gelişimini ve nasıl biçimselleştiğini önde gelen sanatçıları ve bu eserleri yardımıyla gösterilirken, İnormel Sanat ise; akımın dönemsel olarak aynı süreçte, Avrupa?da gelişen harekete verilen addır. Bu doğrultuda hareketin oluşumuna kaynaklık eden sanatçılara yer verilir.
Özet (Çeviri)
The terms Abstract Expressionism and Automatism are those used in art approaches which emerged in the 20th century. Although the Automatism approach is actually used in surrealism art approach, it has been a resource in the existence process of Abstract Expressionism as it suggests freeing the facts in the subconscious. It was emphasised with examples especially how the relationship between Abstract Expressionism and Automatism has been evaluated and with what concerns the artists recognised this term through history. Starting from Surrealism, Abstract Expressionism movement and the historical development of the concept of automatism is establish firmly well located in a competent manner with the aid of works exists, how it is shaped. Changes in art have been observed phsiologically, sociological, economic and cultural structure since the second half of the 20th century in Europe. In this study, art was examined with changing developmental facts and perspectives together with its shift from Europe, considered to be the center of art, to the USA. Cultural and life style differences and especially the development of technology and efforts to create free style in Europe and the USA have played an active role in the recognition of Abstract Expressionism. The contribution of Surrealist artists who immigrated from Europe to the existence of this approach cannot be ignored. Especially in this approach, the effects to express themselves more freely of artists adopting the term Automatism can be seen. Abstract Expressionism is supported by some large and free behaviors as well as free individual moves. In this respect some artists enlared their areas of movement by putting a big canvas on the floor. This action has freed the subconscious even more and made the Automatism drawing art unique by means of the use of body. Originating in the approach of Surrealism and existing in even Abstract expessionism, the historical evolution and foundation of the term aoutomatism has been proficiently stryctured and has existed with the help of achievements. How many trend the abstract expressionism consists of was stated in items. Also, the attitutes of artists in these parts were explained through visuals. These trends mentioned should be grouped as New York School, Action Painting, Colour Field Painting and Informal Art. While the first three groups emhasises on the development of Abstract Expressionism Art and how it was formalised withh the help of prominent artists and and their acheivements, the Informal Art is the name of the approach which evolved in Europe within the same era. In this respect, the artists who contributed to the formation of the movement were toched upon in this study.