Ahıska kültürü ve temel söz varlığı
Culture and basic vocabulary in Ahıska language
  1. Tez No: 350233
  2. Yazar: ALFİRA OLİEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KASAPOĞLU ÇENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Tarih, Linguistics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahıska Türkleri, Tarih, Kültür, Söz Varlığı, Sözlük, Meskhetian Turks, History, Culture, Vocabulary, Lexicon
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Tezimizin amacı tarih boyunca sıkıntı yaşamış olan Ahıska Türklerinin söz varlığını tespit etmek ve buna dayanarak sosyal bir grup olarak kimliklerini belirlemektir.Çalışmamızın ?Giriş? kısmında 1828-1944 yılları arası Ahıska Türklerinin Ermeni, Gürcü ve Ruslara karşı direnişlerini ele aldık. 1944 yılı sonrası Ahıska Türklerinin Orta Asya ve Rusya'daki nüfus dağılımını inceledik. Tarihî konteksten faydalanarak ?Ahıska? adının sözcük anlamını ve Ahıskanın coğrafi konumunu araştırdık. Daha sonra eski çağlardan başlayıp, Osmanlı'nın son dönemlerine kadar olan bölge tarihini ele aldık.Bu çalışma ile Ahıska Türklerinin kendi ana vatanlarındaki yaşamlarını, sürgünü, yeni topraklara uyum sağlayarak oralarda yaşamalarını ve diğer kültür karşısında kendi kültürlerini, dillerini kaybetmeyerek, günümüze kadar yaşattıklarını ortaya koymuş olduk.
Özet (Çeviri)
Objective of our thesis is to detect vocabulary of Meskhetian Turks who had troubles throughout history and therefore to define their identities as a social group.In ?Introduction? part of our study; we discussed resistances of Meskhetian Turks against Armenian, Georgian and Russians between 1828-1944. We examined population distribution of Meskhetian Turks in Middle Asia and Russia after 1944. We researched lexical meaning of ?Meskhetia? name and geographical position of Meskhetia by benefiting from historical context.By this study; we exhibited lives of Meskhetian Turks in their own homelands, their exiles, their living there by adaptation to new lands and maintaining their own cultures and their languages by them against other cultures without lose until today.