Lojistik yönetiminde lojistik ağların kullanımı ve bir işletme için lojistik ağın geliştirilmesi
Using of logistics networks in logistics management and design of logistics network for a firm
  1. Tez No: 350244
  2. Yazar: AHMET SERHAT ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Yönetimi, Lojistik Sektör Analizi, Lojistik Ağ Tasarımı, Bulanık Mantık, Bulanık TOPSIS, Doğrusal Programlama, Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama, Logistics Management, Logistics Sector Analysis, Logistics Network Design, Fuzzy Logic, Fuzzy TOPSIS, Linear Programming, Mixed Integer Linear Programming
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 430
Özet
Bu tez çalışmasında lojistik yönetimi, genelden özele doğru giden bir yaklaşımla, detaylı olarak incelenmiştir. Bu bağlamda, ilk olarak, kavramsal açıdan lojistiğe, gelişimine, ekonomik katkısına ve lojistik yönetimi ile ilgili temel konulara değinilmiştir. İkinci bölümde, lojistiğin ülke ekonomilerine yapmış olduğu ekonomik katkı ve işletmelere sağladığı rekabetçi avantaja binaen; dünya, AB ve Türkiye?de lojistik sektörünün mevcut durumu tespit edilmeye; sektörün güçlü, zayıf yönleri, önündeki fırsatlar, tehditler belirlenmeye ve bazı önerilerde bulunulmaya çalışılmıştır. İlk iki bölüm daha genel bir bakış açısıyla kaleme alınırken; üçüncü ve dördüncü bölümlerde işletmelere rekabet avantajı sağlayacak lojistik ağ tasarımları üzerinde yoğunlaşılmış ve daha dar bir bakış açısıyla kaleme alınmıştır. Üçüncü bölümde, çalışmanın uygulama kısmında çözümü aranan lojistik ağ tasarımı problemine benzer yapıdaki problemlere ve çözümlerinde kullanılan yöntemlere ilişkin yer verilen açıklamaların ardından; dördüncü bölümünün konusu olan lojistik ağ tasarımı probleminin çözümü için kullanılacak olan Bulanık Mantık, Bulanık TOPSIS, Doğrusal Programlama ve Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama tekniklerine ilişkin açıklamalar sunulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise; tedarikçi, depo seçimi ve optimizasyon problemlerinin toplamı olarak formüle ettiğimiz lojistik ağ tasarımı problemine alternatif bir çözüm sunulmaya çalışılmıştır. Çözüm için Bulanık TOPSIS ve Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama tabanlı matematiksel modelin bir arada kullanıldığı, hibrid bir yaklaşım benimsenmiştir. Tedarikçi ve depo seçim problemleri EXCEL, optimizasyon problemi ise LINGO 4.0 paket programı kullanılarak çözülmüş ve çalışma nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, logistics management is examined in detail with an approach from the general to the specific. In this context, first, logistics, its development, its economical contribution and the main issues regarding logistics management were addressed in conceptual terms. In section two, it was sought to reveal the current situation of logistics sector in the world, EU and Turkey based on the contribution made by logistics to the countries? economies and the competitive advantage it has brought to the enterprises, to determine the strengths, weaknesses, opportunities and threats, and to make some suggestions. While the first two sections were authored with a broader perspective, sections three and four focused on logistic network designs that would bring competitive advantage to the enterprises, and were authored with a narrower perspective. In section three, following the explanations given on the problems having a similar structure to the logistic network problem, solution of which is explored in the practical part of the study, and on their solutions; explanations were presented on Fuzzy Logic, Fuzzy TOPSIS, Linear Programming and Mixed Integer Linear Programming techniques that will be used for solution of logistic network problem, subject of section four. In section four, the last section, it was sought to provide an alternative solution for the logistic network problem, which we formulate as sum of the supplier, warehouse selection and optimization. A hybrid approach using Fuzzy TOPSIS and mathematical model based on Mixed Integer Linear Programming together was adopted for solution. The study was concluded by solving supplier and warehouse selection problems using EXCEL and optimization problem using LINGO 4.0 package program.