Sulu organik çözücü karışımlarında otoprotiliz sabitlerinin potansiyometrik metodla tayini
Determination of autoprotolysis constans in aqueuous organic solvent mixtures by potentiometry
  1. Tez No: 35026
  2. Yazar: NAZİFE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Otoprotoliz sabitleri, potansiyometrik titrasyon, kombine pH elektrot, su-organik çözücü, Autoprotolysis constant, potentiometric titration, combined pH electrode, water-organic solvent
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET SULU ORGANİK ÇÖZÜCÜ KARIŞIMLARINDA OTOPROTOLİZ SABİTLERİNİN POTANSİYOMETRİK METOTLA TAYİNİ Nazife YILMAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Bölümü Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Esma KILIÇ 1994 Sayfa : 68 Jüri: Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr. Cengiz ÖZSAVAŞCI Prof. Dr. Mürşide TÜZÜN Metanol, etanol, 1-propanol, 2-propanol, dioksan ve asetonitrilin su ile ikili karışımlarında stokiyometrik otoprotoliz sabitlerinin (pKg) tayini için, potansiyometrik titrasyon metodunun incelendiği bu çalışmada, ilk defa sulu KC1 çözeltisinin 0.01M NaCl + 0,09 M NaC104'in AgCİ ile doyurulmuş çözeltiyle yer değiştirmesiyle modifiye edilmiş kombine pH elektrodu kullanılmıştır. Potansiyometrik hücre hidrojen iyonu aktivitesini değilde konsantrasyonunu ölçecek şekilde kalibre edilmiştir. 25°C da ve azot atmosferinde çalışılan herbir ortamda perklorik asitin, sodyum hidroksit çözeltisiyle titre edilmesiyle kalibrasyon sabitleri E° ve k değerleri tayin edilmiştir. Herbir deney çözeltisinde sodyum perklorat konsantrasyonu 0,1M a ayarlanmış ve bu titrasyon verileri kullanılarak pKs değerleri hesaplanmıştır. Su-organik çözücü karışımlarında otoprotoliz sabitlerinin tayini için kombine elektrot sistemlerinin başarılı bir şekilde kullanılabileceği gösterilmiştir. Ayrıca pKs değerlerinin çözücü bileşimi ve iyonik şiddetle değişimi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis DETERMINATION OF AUTOPROTOLYSIS CONSTANTS IN AQUEOUS ORGANIC SOLVENT MIXTURES BY POTENTIOMETRY Nazife YILMAZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Esma KILIÇ 1994 Page : 68 Jury: Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr. Cengiz ÖZSAVAŞCI Prof. Dr. Mürşide TUZUN A potentiometric titration method is described for determining the stochiometric autoprotolysis constants ( pKg) in binary mixtures of water with methanol, ethanol, 1- propanol, 2- propanol, dioxan, acetonitrile. In this study, a combined pH electrode modified by replacing its aqueous KC1 solution with 0.0 1M NaCl + 0.09 M NaC104 saturated with AgCl was first used in aqueous organic solvent mixtures. The potentiometric cell was calibrated before each experiment so that hydrogen ion concentration rather than activity was measured. The calibration constants E° and k were determined by titration of solution of perchloric acid with sodium hydroxide solution for each media studied at 25°C and under nitrogen atmosphere. During each titration the concentration of NaC104 was maintained at 0.1 M and the pKg values were calculated by using these titration data. It is shown that the combined electrode system could be successfully used to determine autoprotolysis constants in water-organic solvent mixtures. Furthermore, the variation of the pKg values with solvent composition and ionic strength is discussed.