İzmir ili çocuk oyun alanlarındaki elemanların irdelenmesi üzerine bir araştırma
A research on consideration of children's playgrounds elements in İzmir province
- Tez No: 35028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Peyzaj Mimarlığı, Education and Training, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çocuk ve oyun, çocuk oyun alanları, oyun elemanları, malzeme, konstrüksiyon
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İZMİR İLİ ÇOCUK OYUN ALANLARINDAKİ ELEMANLARIN İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Jale SAVAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN 1994, Sayfa 132 Jüri : Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN Prof. Dr. Hayran Çelem Doç. Dr. Bülent Özkan Bu çalışmada, İzmir ili çocuk oyun alanlarında bulunan elemanların yaş grupları dikkate alınarak malzeme, konstrüksiyon, renk ve form nitelikleri ve niceliklerinin fiziksel ve zihinsel gelişimlerine uygunlukları araştırılmıştır. Belediyelerin, yerli ve yabancı oyun elemanı imalatçılarının, üniversite öğretim üyelerinin görüşlerinden, mevcut çalışmalarından ve çeşitli literatürlerden yararlanarak çocuk oyun alan larındaki elemanların tasarım ve planlama kriterleri belirlenmiş, araştırma alanları bu kriterlere göre irdelenmiştir. Araştırma sonucunda, farklı sosyo-ekonomik ve kültürel çevrelerde oyun ge reksiniminin farklı olduğu, planlı ve plansız kent yapılarının bir arada olduğu İzmir ilinde çevre sorunlarının baskısı ile çocuklara yönelik oyun alanlarının yetersiz kaldığı belirlenmiştir. Finansman ve eğitim yetersizliği sonucu tasarım ve planlama kriterlerine uygun olmayan oyun elemanları düzenlemelerinin olduğu tesbit edilmiştir. Çocukların hayal güçleri ve oyun alanları sınırsızdır. Her ortamda kendilerine farklı oyunlar yaratabilirler. Planlamacıların, iyi organize edilmiş oyun alanları ve elemanları ile çocuğun gelişimine yardımcı olmaları, sermayenin temininin ise kamu, özel ve gönüllü kişilerce sağlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Masters Thesis A RESEARC ON CONSIDERATION OF CHILDREN'S PLAYGROUND ELEMENTS IN IZMIR PROVINCE Jale SAVAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN 1994, Page: 132 Jury : Assoc. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Prof. Dr. Hayran Çelem Assoc. Prof. Dr. Bülent Özkan In this study, the elements in Izmir Province children's playground elements were researched, in consideration of age groups, as to the suitability of the qualities and quantitiesof material, construction, color and form for mental and physical deve lopment. Desing and planning criteria of children's playground elements were determi ned utilizing opinions of Municipalities, local and foreing play element manufacturers and college instructors, also available studies and varieus literature, and research areas were considered per these criteria. Atconclusionofresearch.it was determined that the play requirements were different in differing socio-economic and cultural environments, and as a result of the impact of environmental problems in Izmir the play areas directed towards children are insufficient. It was found that play element arrangements not in conformity for design and planning criteria have been used due to insufficient funding and training. The power of imagination and play areas of children are unlimited. They can create diffe rent games for themselves in different environments. The planners, through well orga nized play areas and elements, must assist the child's development, while the provision of funds should be conducted by both public and private concerns as well as indivi dual volunteers. Key Words : Child and play, children's playground, playground elements, material, costruction