Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
The effects of Customs Union to the Turkish economy
- Tez No: 350298
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Entegrasyon, Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, Statik ve Dinamik Etkiler, Economic Integration, Customs Union, European Union, Static and Dynamic Effects
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ekonomik bütünleşme genelde birbirlerine yakın veya aynı coğrafyada yer alan, gelişmişlik düzeyleri, siyasi rejimleri ve tarihleri birbirine yakın ülkelerin aralarındaki ekonomik ilişkileri ve işbirliğini arttırmak amacıyla oluşturdukları bir modeldir. Bu modelin günümüzde ortaya çıkan en önemli aşaması da Gümrük Birliği'dir. Günümüzde ekonomik gelişmeler çok hızlı bir seyir izlemektedir. Ekonomik gelişmelerle birlikte artan dünya ticaret hacmi ülkeler arasında gittikçe şiddetlenen bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Ülkeler bu rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmek için sürekli bir yarış içerisine girmişler ve bu yarıştan kazançlı çıkmak için Dünya Ticaret Örgütü (DTO) küresel bazdaki organizasyonlara ve bölgesel oluşumlara, Avrupa Birliği (AB) ve Gümrük Birliği (GB), yönelmişlerdir. Bu bağlamda Avrupa ülkeleri arasında karşımıza çıkan en önemli ekonomik bütünleşme Avrupa Birliği'dir. Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefine yönelik Ankara Antlaşması ile başlayan ortaklık ilişkisinin önemli bir parçası olan Gümrük Birliği, ekonomimizin tamamını etkileyen çok önemli bir gelişme olarak 1 Ocak 1996'da tamamlanmıştır. Bu çalışma ile Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Gümrük Birliği'nin tarihsel gelişimine yer verildikten sonra Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisi üzerindeki statik ve dinamik etkileri ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Economic integration ,in general,is a model created by the countries to increase economic relations and cooperation among those countries which are close to each other or located the same geographical area and also whose level of development, political regimes and historical backgrounds close to each other. The most important stage of this model now emerging is the Customs Union. Economic development today is a very fast course. The growing economic developments in world trade volume between the countries has created more intense competition. States in this competitive environment entered into a continuous race survive and to gain advantage from this race they tendend a global base of the organizations (World Trade Organization) and regional processes (the European Union and Customs Union), headed towards. In this context, the European countries, we face the most important economic integration between the European Union. Turkey?s full European Union membership goal fort he partnership started with the Ankara Agreementi a key part of Customs Union, which affects our entire economy is a very important development completed by 1 January 1996. After this study signed between Turkey and the European Union Customs had given direction to the historical development of Custom Union, the effect of Custom Union on Turkish static and the dynamic economy will start to be put forward.
Benzer Tezler
- Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
The effects of Customs Union to the Turkish economy
DİLEK KIRDAR
- Gümrük Birliği'nin Türk ekonomisi üzerindeki etkileri
The effects of Customs Union on Turkish economy
GİZEM DEMİR
- Avrupa Para Birliği'nin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
Effects of European Monetary Union on Turkish economy
ÖMER KAYA
- Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisine etkileri
The effects of custom union on Turkish economy
MURAT SÖNMEZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
EkonomiMarmara Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OSMAN KÜÇÜKAHMETOĞLU
- Gümrük Birliği'nin Türkiye ekonomisine etkileri
Effects of the Customs Union to Turkey's economy
YAVUZ ÖZDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
EkonomiUfuk Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. GÜNER KOÇ AYTEKİN