Tesadüf blokları deneme tertibinde hasar gören deney üniteleri yerine uygun sayısal değer bulma yöntemleri
Estimating missing observations in randomized block designs
  1. Tez No: 35046
  2. Yazar: ALPARSLAN AKYOLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Missing value, statistical analysis with missing data, analysis of variance, analysis of covariance, least squares, randomized block design
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TESADÜF BLOKLARI DENEME TERTİBİNDE HASAR GÖREN DENEY ÜNİTELERİ YERİNE UYGUN SAYISAL DE?ER BULMA YÖNTEMLERİ Alparslan AKYOLAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Fikret GÜRBÜZ 1994, Sayfa: 65 Jüri: Prof.Dr. Fikret GÜRBÜZ Doç.Dr. Fazıl DEMİRCİ Yrd.Doc.Dr. Ensar BAŞPINAR Araştırıcının kontrolü dışında meydana gelen ve tesirlerini tahmin etmek istediğimiz faktörler sebep olmadığı halde, elde edilemeyen veriler kayıp veri olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir denemede kayıp verinin mevcudiyeti, planlı bir denemede olması gereken dengeli yapıyı bozacaktır. Dolayısıyla da normal varyans analizi yapılamayacaktır. Bu durumda, ya dengesiz bir planda en küçük kareler yöntemi uygulanarak sonuca ulaşmak gerekir veya kayıp gözlemin bulunduğu deneme ünitesine ait veri tahmin edilerek normal varyans analizi yapılır. En küçük kareler yöntemi uzun hesaplamaları gerektirdiğinden, uygulamada araştırıcılar kayıp gözlemin bulunduğu deneme ünitesine ait veri tahmini yapmayı tercih etmektedirler. Bu tezde, iterasyon ve kovaryans yöntemi ile kayıp verilerin tahmini ve bu tahmin değerler yerine konulduktan sonra yapılan varyans analizi ile en küçük kareler yöntemi uygulanarak yapılan varyans analizi üzerinde durulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Kayıp (eksik) gözlem, kayıp gözlemlerle istatistiksel analiz, varyans analizi, kovaryans analizi, en küçük kareler, tesadüf blokları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis ESTIMATING MISSING OBSERVATIONS IN RANDOMIZED BLOCK DESIGNS Alparslan AKYOLAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof.Dr. Fikret GÜRBÜZ 1994, Page 65 Jury: ProfDr. Fikret GÜRBÜZ Assoc. Prof. Dr. Faal DEMİRCİ Asst.Prof.Dr. Ensar BAŞPINAR In some experiments some of the treatments can be lost from causes unconnected with the treatments. This loss will destroy the property of balance which normally exists in a planned experiment. Thus, the missing experimental units within an experiment often create analytical difficulties. The method of least squares can be used for the efficent analysis of observations subject to treatments arranged in an unbalanced scheme, but the calculations tend to be complicated instead, the estimation technique of the missing value is employed. Then, the estimated value is inserted in the table of yield and then the data is analysed by using the ordinary variance analysis techniques. The object of this thesis is to indicate the application of least squares method, iterative and covariance procedures to estimate missing values.