Ankara Şehrinde canlı hayvan pazarlaması ve büyükşehir belediyesinin et ve mamülleri piyasasını düzenleme faaliyetleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 35067
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, pazarlama kanalları, canlı hayvan, kırmızı et, Marketing, marketing channel, livestock, read meat
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA ŞEHRİNDE CANLI HAYVAN PAZARLAMASI VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ET VE MAMULLERİ PİYASASINI DENETLEME FAALİYETLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fatma Handan GİRAY ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Turan GÜNEŞ 1994, Sayfa: 202 Jüri: Prof. Dr. Turan GÜNEŞ Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL Prof. Dr. oğuz YURDAKUL Canlı hayvan pazarlaması oldukça karışık ve dinamik bir yapıya sahiptir. Gerek gelir kaynağı oluşturması, gerekse beslenmedeki rolü dolayısıyla tüm toplumu ilgilendiren çok önemli bir sektör olmakla birlikte, hayvansal üretim ve pazarlaması bir çok güçlüklerle karşı karşıya bulunmaktadır. Güçlüklerin azaltılabilmesi için köklü çözümlere gereksinim bulunmaktadır. Ankara şehrinde kayıtlara geçen canlı hayvan arzında son yıllarda belirgin bir düşüş görülmektedir. Bunun hayvan sayılarındaki düşüşün yanı sıra, kaçak kesimlerdeki artıştan da kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Son üç yıl içinde Ankara Ticaret Borsası dosyalarına kayıtlı canlı hayvan arzında %49 oranında azalma ortaya çıkmıştır. Canlı hayvan pazarlamasında en aktif rolde olan komisyonculardan borsaya kayıtlı olanlar, 1993 yılında pazarladıkları canlı hayvanların %86 sim borsa dışından sağlamışlardır. Komisyoncuların gerçekleştirdikleri canlı hayvan satışlarının %10 u besi, %90 kesim amaçlıdır. Kesim amacıyla yapılan satışların %40 ı borsada kayıtlı toptancı kasaplara ve %60 ı borsa üyesi olmayan toptancı kasaplara yapılmıştır. Borsa üyesi toptancı kasaplar kestikleri hayvanların %85 ini komisyonculardan, geri kalanını ise direk olarak hayvan yetiştiricisi veya besicilerden satınalmışlardır. Araştırmada kırmızı et ve mamulleri için gelir-tüketim elastikiyeti katsayısı 1,05, kişi başına yıllık kırmi2i et tüketimi ise 24,48 kg. olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin et ve mamulleri satın alma davranışlarını etkileyen faktörler ve etkileme oranları ise şöyledir: %51,17 sosyo-ekonomik faktörler, %15,63 tüketici bilinci, %10,55 satış yerleri ile ilgili faktörler, %9,45 denetim-kontrol faktörleri ve 12,70 diğer faktörler. Et ve mamulleri piyasasının denetimiyle ilgili mevzuat çok derişik kanun, yönetmelik ve kararnamelerle ele alınmakta, kuruluşlar arasında görev ve yetki karmaşası bulunmaktadır. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin bu konudaki çalışmaları yetersiz kalmaktadır. Denetimlerin dışında bazı ilçe belediyelerinin et ve mamulleri ile ilgili olumlu bazı girişimleri bulunmakla birlikte bunlar da olması gerekenin altındadır. Yerel yönetimlerin bu konuda daha aktif olması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT MASTER THESIS A RESEARCH ON LIVESTOCK MARKETING IN ANKARA AND THE ORGANIZATION ACTIVITIES OF METROPOLITAN MUNICIPALITY ON LIVESTOCK MEAT AND PROCESSED MEAT Fatma Handan GÎRAY ANKARA UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor : Turan GÜNEŞ 1994, Page: 202 Jury: Prof.Dr. Turan GÜNEŞ Prof.Dr. Mehmet BÜLBÜL Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Livestock marketing has a rather complicated and dynamic structure. Although animal product is an essential sector because it not only constitutes an important source of income but also vitally contributes to human diet, it is confronted with a large number of obstacles. To reduce these barriers in animal products and its marketing fundamental solutions should need investigating. It was observed that there was a considerable decline in livestock supply in Ankara. This may result from an increase in illegal slaughtering in addition to a decrease in the number of livestock. During last 3 years it has been found that there was a decrease of 49% in livestock supply recorded in Ankara Trade Exchange files. In 1993, the brokers that actively participate in livestock marketing and registered in exchanges obtained an 86% of livestock they vended from different origins rather than from exchange. A 90% of broker's sales was performed with the aim of slaughtering and 10% of them aimed at breeding livestock. 40% of purchase for the purpose ofslaughtering livestock was performed by the wholesaler butchers registered in exchange and 60% of it was fulfilled by wholesaler butchers who are not registered in exchange. The wholesaler butchers registered in exchange directly bought a 15% of all the animals slaughtered from animal breeders and 85% of them from brokers. In this study, the coefficient of income-consumption elasticity was calculated as 1.05 and a 24.48 kg of a red meat consumption per capita was found. The factor affecting the consumers' behaviour of purchasing red meat and its products and their rates are: 51.17% socia-economic factors, 15.63% consumer conscious, 10.55% factors related to the market place, 9.45% control factors and 12.7% others. The rules controlling livestock marketing and its products are considered in different legislations, which causes confusion between foundations. Owing to this reason, Metropolitan Municipality and district municipalities could not a sufficient influence on control. Apart from their attempt to control, even though some district municipalities have some positive effort in relation to meat and processed meat, it is not satisfactory. It is thought that local administrations should be more effective in finding fundamental solutions to these problems.