Reputation costs in investor-state dispute settlement
Yatırımcı-devlet davalarında itibar kaybı
- Tez No: 350717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE KEMAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ICSID, doğrudan yabancı yatırım, pazarlık gücü, gelişmekte olan ülke, ICSID, doğrudan yabancı yatırım, pazarlık gücü, gelişmekte olan ülke
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Dünya Ticaret Örgütü dava çözümlerini inceleyen şimdiye kadar yapılmış araştırmalar, gelişmekte olan ülkelerin dava çözümlerinde pazarlık güçlerini hangi açılardan koruyamadıklarını göstermektedir. Henüz araştırılmamış bir nokta gelişmekte olan ülkelerin pazarlık güçlerinin, davalardaki uzlaşma olasılığı ile olan ilişkisidir. Bu konu üzerinde yapılacak bir analiz, uluslararası çözüm mekanizmalarının nasıl“doğru”nun değil,“gücün”geçerliliğini yaşattığını bize yeni bir açıdan gösterecektir. Bu tez gelişmekte olan ülkelerin yabancı yatırımcılarla karşı karşıya geldiği ICSID platform üzerinde yoğunlaşıp, varolan çözüm mekanizmalarının, gelişmekte olan ülkelerin pazarlık güçlerini, ülkelerin doğrudan yabancı yatırım bağlılığından dolayı, nasıl koruyamadığını göstermektedir. Bu araştırma gelişmekte olan ülkelerin uluslararası davalardaki nispeten daha zayıf duruşlarının bir başka açıdan ortaya çıkarmaktadır. Basit bir oyun kuramı modeli itibar faktörünün, yatırım davalarındaki pazarlık gücünü belirlemedeki önemini ortaya koymaktadır. Modelin endikasyonları logit modeli ile uluslarası davalara bakılarak test edilmiştir. Sonuçlar potansiyel itibar kayıplarının, davalarda uzlaşmaya varılması olasılığını arttırdığını göstermektedir. Pazarlık gücünü ve uzlaşma ihtimalini etkileyen diğer faktörler, ülke gelirleri, dünyadaki mevcut doğrudan yatırım miktarı ve ülkelerin ne derece dış politikalarında sorun yaşadıkları olmuştur.
Özet (Çeviri)
Previous studies on World Trade Organization (WTO) dispute settlement suggest different aspects as to how developing countries tend to fail in executing their bargaining power in dispute settlement. One aspect that has yet to be analyzed is developing country bargaining power with respect to likelihood of settlement in such international disputes. A further analysis on the topic sheds light on another dimension on how international dispute mechanisms do not necessarily bring forth“right”over“might”. This thesis focuses on International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID), a platform on which developing countries face foreign investors, and highlights how the established mechanisms of dispute resolution cannot protect the bargaining power of developing countries due to their dependence on further foreign direct investment (FDI). This study adds another dimension through which one can observe the relative weak stance developing nations have when it comes to international disputes. A simple formal model emphasizes the role of reputation as a factor in determining the bargaining power a country has with respect to an investment dispute case. The indications of the model are tested by running a logit model on the outcomes of these dispute cases. Findings suggest potential loss of reputation increases the likelihood of observing a settlement as the bargaining power of the developing country decreases. Additional factors that affect the bargaining power are the country's income level, level of available FDI in the world and the extent to which the state faces external turmoil.