Hristiyanlık tarihinde Fransisken tarikatı
The Franciscan order in Christianity history
- Tez No: 350752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hristiyanlık, Aziz Fransua, Fransisken Tarikatı, Cristianity, St Francis, The Fransican Order
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Hristiyanlık, Hz. İsa'nın peygamberliği ile başlayan, kutsal kitabı İncil olan, ilahi kaynaklı ve günümüzde mensubu en fazla olan dindir. Hristiyanlık-diğer tüm dinlerde olduğu gibi- mensuplarının zamanla geçirdikleri; ekonomik, kültürel ve sosyal değişimlerden etkilenerek, yaşamını sürdürebilmek ve mensuplarını kaybetmemek, hatta daha da artırabilmek için, kendisini güncelleme zorunluluğu ile karşı karşıya kalmıştır. Bu zorunluluk zamanla, Hristiyanlık içerisinde, dini yorumların farklı algılanışları sebebiyle kendisini; Katolik, Ortodoks ve Protestan gibi mezheplere ayrılarak göstermiştir. Mezhepler içerisinde de dini algılama ve yorum farklılıklarından dolayı, İncil'i ve Mesih İsa'yı farklı yorumlayan, yorumlarını kendi hayat tarzları haline getiren ve etrafına taraftar toplayan ve kurdukları tarikatlarla, Hristiyanlık Dinine farklı bir bakış açısı kazandıran ?Hristiyan Literatürüne göre- azizler ortaya çıkmıştır. Bu Azizlerden birisi de Assisili Aziz Fransua'dır. 1182 yılında İtalya'nın Assisi şehrinde dünyaya gelen Fransua aldığı dini eğitimin ardından İsa gibi fakir yaşamayı, İncil'i okumayı, insanlara İncille vaaz etmeyi ve dilenciliği bir yaşam şekli haline getirerek, düşüncelerinin etrafında insanları etrafında toplamayı başarmıştır. Yaşadığı dönemin sosyal ve ekonomik sıkıntılarına ve ilk zamanlarda Papa'nın karşı çıkmasına rağmen zamanla taraftarları artan Fransua, ortaya koyduğu dini hareketini yazdığı kural ile sistematik hale getirmiş ve tarikatının ilk şeklini oluşturmuştur. 1226 yılında 45 yaşında iken vefat eden Aziz Fransua, hayatını misyonerliğe adamıştır. Kadınlar için ilk tarikatı kurmuştur ve savaşa ve silaha karşı çıkmıştır. Orta çağın baskıcı tutumuna karşı durmuş ve Kiliseyi eleştirirken kiliseye karşı saygı ve bağlılıktan ödün vermemiştir. İsa'ya benzeme çabası doğaya önem vermesi gibi özellikleri, aradan geçen yedi asra rağmen günümüzde hâlâ hatırlanmasına sebep olmuştur. Taraftarları koyduğu kurallar çerçevesinde dünyanın birçok yerinde misyonerlik faaliyetlerine devam etmektedirler. Aziz Fransua ve taraftarları Orta Çağın kapanmasına, Rönesans döneminde Hümanizm akımının ortaya çıkmasına katkı sağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Christianity is a religion which begins with the prophecy of Jesus, its holy book is the Bible. It is also the religion of divine origin, and today has most members. Christianity was influenced by economic, cultural and social changes that its members encountered with, in the course of time like in the other religions. Therefore it had to update itself in order to survive ,not to lose its members and increase them even more. Because of the different perception of religious interpretations, this obligation shows itself by dividing Christianism into Catholic, Orthodox and Protestant denominations in the lenght of time. Because of the perception of religion and differences in interpretations within the denominations - according to the Christian literature - some saints have emerged. These saints interpreted the Bible and Jesus Christ differently, brought their comments into their lifestyles, gathered the fans around themselves and lend a different perspective to the religion of Christianity with the religious orders that they founded.