Siirt'te kadının dinî ve sosyal konumu
Religion and social status of women in Siirt
  1. Tez No: 350765
  2. Yazar: MİNE KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Siirt, Siirt'te Kadın, İslam'da Kadın
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dinler, insanlığı hem bireysel hem de toplumsal anlamda etkileme ve hayatlarını idame ettirmeleri noktasında çeşitli düzenlemeler getirme işlevine sahiptirler. Dinler bu işlevlerini yerini getirirken kimi zaman geleneksel olarak yanlış olarak süregelen uygulamaları iyileştirmeyi başarabilmişlerse de kimi zaman geleneklere yenilmiş ve bazı yanlış uygulamaların devam etmesine engel olamamıştır. Olumsuz olarak en fazla kadını etkileyen cinsiyet ayrımcılığı da bunlardan biridir. Dinin tüm iyileştirmelerine rağmen atalardan gelen kültür aktarımı sonucu kadın gelenek-din çatışmasında geleneğin galip gelmesi sonucu öteki olarak algılanmış, hakları elinden alınmış ve erkeğe göre yine erkek tarafından baskı altında tutulması ve sürekli gözetilmesi gereken bir varlık olmuştur.Hala kız çocuklarının eğitimden mahrum edilmesi, küçük yaşta kimi zaman maddi bir karşılık sonucu evlendirilmesi, kadınların hayatları ile ilgili neredeyse hiçbir konuda söz sahibi olamaması yüzyıllardır süregelen geleneğin sonucudur.Siirt gibi muhafazakar toplumlar için, din erkeklerin egemenliklerini pekiştirmede kullanılan en önemli silahtır. Çünkü özellikle klasik dini metinlerin yorumu ataerkil söylemleri destekleyecek doğrultudadır. Yeterli din eğitimi alamayan kadınlar, dinî görünen ama dinî olmayan kısıtlamaları uygulamak zorunda kalmakta ve bu gibi yaptırımlar kadınları dine karşı ön yargılı davranmaya itmektedir.
Özet (Çeviri)
RELIGION AND SOCİAL STATUS OF WOMAN İN SİİRTReligions introduce several norms that regulate life which influences people both at personal and communal level. Although religions improve the traditions and malpractices in certain aspects, they fail to encounter the malpractices and did not impede their practice in other occasions. One of these failures is observed in the severe discrimination against women. Although religion introduced several improvements regarding the status of women, it could not demolish the impositions of traditions in general. Women continued to be perceived as the other and seen as an objects that had to be permanently controlled by men and repressed when necessary.The exclusion of girls from school, their marriage at an early age with a certain price and enjoyment of no rights over their lives are due to these centuries-old traditions and customs.Religion is the most precious weapon for men to consolidate their power in a conservative society such as Siirt. This is because the canonical religious texts are supportive of this patriarchal interpretation. The women who can not enoughof religious educatioan have to apply so called religious restrictions, and these resteictions push women act prejudicial against religion.Key Words : Siirt, Women in Siirt, Women in İslam