Hegel'de özgürlük ve siyaset feslsefesi
Liberty and political phlisophy in Hegel
  1. Tez No: 350973
  2. Yazar: ERAY ALPAY ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Özgürlük, Devlet, Tarih, Efendi-Köle Diyalektiği, Halk Tini, İdealist Felsefe, Freedom, Government, History, Master-Servant Dialectic, Public Spirit, Idealist Philosophy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Gerçekleştirilen tez çalışmasında, temel olarak Hegel'in özgürlük kavramına yaklaşımı, onu algılayış biçimi ve bunun, siyaset felsefesi üzerindeki etkisi üzerinde durulmak istenmiştir. Bu amacı gerçekleştirmeye çalışırken de Hegel dizgesinin temel yapı taşlarından olan“diyalektik”,“devlet”,“tarih”gibi kavramlara özellikle değinilmiş, günümüz siyasi gelişmeleri içerisinde, Hegel felsefesinin modern düşünce üzerindeki etkisine dair izler sürülmüştür. Avrupa düşünce dünyasının en karmaşık dizgelerinden birinin sahibi olan Hegel, aynı zamanda da ilk büyük sistem filozofu olmuştur. Bu anlamda, bugünkü şekliyle tartışılagelen siyaset bilimi alanının en önemli konularının temeli, Hegel tarafından atılmıştır. Bu gerçekliğin kendisi de, Hegel üzerine yapılacak kapsamlı bir çalışmayı ayrıca önemli kılmaktadır. Ortaya koyduğu tarih anlayışıyla“halk tini”kavramını siyaset bilimine kazandıran Hegel, tarihin belirleyici dinamosu olarak da“kahraman”imgesini, güçlü bir şekilde görünür kılmıştır. Tarihsel gelişmeyi düşünceler üzerinden açıklayarak da idealist felsefenin en önemli temsilcisi olmuş; bu şekilde de materyalist felsefe ile arasına net bir çizgi koymuştur.Çalışma gerçekleştirilirken, genellikle görgül kaynaklara başvurulmuş, literatür taramasını olabildiğince geniş tutmaya özellikle özen gösterilmiştir. Elde edilen bulgularla da, geçmiş ve bugün arasında bağ kurulmaya çalışılmış, başta“efendi-köle diyalektiği”aracılığıyla olmak üzere bugün yaşanan siyasi, politik ve ekonomik gelişmeler, Hegel dizgesinin temel dinamikleriyle ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, we wanted to emphasise basicly on liberty concept of Hegel and its effect on political philosophy. While trying to realize this purpose, concepts such as“dialectic”,“government”,“history”which are of the fundamentals of Hegel sequence werw mentioned and determination of Hegel philosophy was traced within the scope of modern political developments. Having one of the most complicated sequences of the European world of thought, Hegel is also the first big system philosopher. In this sense, fundamentals of the most important subjects of political science which has been discussed over the years were laid by Hegel. This truth itself makes any comprehensive study on Hegel important. Hegel, presenting public spirit with his understanding of history, made the symbol“hero”strongly visible as the determiner power unit of history. By explaining the historical development on thoughts, he has become the most significant representative of idealistic philosophy, in this way he made a clear distinction with the materilistic philosophy. In the process of research, usually emprical sources are consulted, and especially making literature review as wide as possible is tired. With the findings, it is attempted to connect the past with the present; at first via master-servant dialectics, the present diplomatic politic and economic developments are associated with the fundamental Dynamics of Hegel sequence.