Hegel ve Spinoza'da devlet ve özgürlük ilişkisi: Bireyötesilik perspektifinden siyasal ontolojik bir inceleme
The relationship between state and freedom in thought of Hegel and Spinoza: A political-ontological enquiry from a transindividual perspective
- Tez No: 511308
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hegel, Spinoza, bireyötesilik, siyasal ontoloji, özgürlük, devlet, Hegel, Spinoza, transindividuality, political ontology, freedom, state
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Siyaset felsefesinde devlet ve özgürlük ilişkisi daima problematik olagelmiştir. Bu ilişki bir anlamda birey ile siyasal bütün arasındaki ilişkiyi işaret etmekte olup siyasal bütünün oluşumuna dair yaklaşımların hareket noktasını oluşturan siyasal ontolojik temeller farklılık arzetmektedir. Etienne Balibar'ın kavramsallaştırdığı şekliyle bireyötesilik kavramı da söz konusu siyasal ontolojik temellerden birine gönderme yapmaktadır. Bireyötesilik; ilişkisel, çoğul ve çatışmalı bir ontolojik uzamda işleyen bir“bireyötesi bireyleşme”kavrayışı olarak ifade edilebilir. Bu çalışma, felsefe tarihinin iki önemli düşünürü olan Spinoza ve Hegel'in devlet ve özgürlük ilişkisini nasıl kurduğuna odaklanmaktadır ve bunu bireyötesilik perspektifinden siyasal ontolojik bir inceleme olarak yapmaya çalışmaktadır. Çalışmanın temel savı, Spinoza ve Hegel'in bireyötesi bir kavrayış çerçevesinde toplum sözleşmesi geleneğinin yalıtılmış ve atomize birey kavrayışı ile soyut haklar yaklaşımı karşısında ortak bir siyasal ontolojik temele ya da tekil kesişim noktalarına sahip olduklarıdır. Çalışma, birincil ve ikincil kaynaklar vasıtasıyla Siyaset Bilimi disiplini dahilinde literatüre bir katkı yapmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde bir düşüncenin içinden doğduğu dönem ile ilişkisi ele alınmaktadır. Devamında Spinoza ve Hegel'in yaşadıkları dönem, düşüncelerinin temel kavramları, töz ve tin kavrayışları, geometrik ve diyalektik yöntemleri, bilgi kuramları incelenmektedir. Ayrıca Spinoza'nın Alman İdealizmi ve Hegel tarafından nasıl ele alındığı da bu bölümde değerlendirilmektedir. İkinci bölümde her iki düşünürün de özgürlük ve toplumsallaşma anlayışları ile ahlak ve etik kavrayışlarına yer verilmektedir. Ayrıca bu bölümde Balibar'ın bireyötesilik kavrayışı da ele alınmakta ve Hegel ile Spinoza bireyötesilik düşünürleri olarak kavranmaya çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise iki düşünürün yönetim biçimleri tasnifi ile yönetim biçimleri içerisindeki özgürlük kavrayışları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between freedom and the state has been always problematic in political philosophy. This relationship indicates an another relationship which exists between the individual and the political body and the political-ontological grounds of the approaches to the establishment of the political body differ from each other. As conceptualized by Etienne Balibar, the concept of transindividuality also refers to one of aforementioned political-ontological grounds. Transindividuality can be described as a conception of“transindividual individuation”which works in a relational, plural and conflicting ontological space. This study focuses on how Spinoza and Hegel, two of the most important figures of the history of philosophy establish the relationship between freedom and the state as a political-ontological enquiry from a transindividual perspective. The main argument of this study is that Spinoza and Hegel have a common political-ontological ground or some particular junction points against the social contract traditions's conception of isolated and atomized individual and abstract rights. This study presents itself as one of the aims of making a new contribution to the literature within the discipline of Political Science through the primary and secondary resources. For this purpose the relationship between an idea and the historical period in which this idea is born will be analyzed in the first chapter. It will be followed by an analysis of the periods Spinoza and Hegel lived in, their basic concepts, their understandings of substance and Geist, geometrical and dialectical methods and their epistemologies. In addition to this, it is also examined in this chapter, how the German Idealism and Hegel deal with Spinoza. In the second chapter, freedom and socialisation conceptions and concepts of morals and ethics in the philosophies of Hegel and Spinoza will be studied. This chapter will briefly analyze Balibar's conception of transindividuality and try to identify Spinoza and Hegel as the thinkers of transindividuality. Finally, in the third chapter it is mentioned how Spinoza and Hegel classify the regimes and the freedom in mentioned regimes.